Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Kraftwerk – elhunyt az együttes alapítója

Súlyos betegségben a múlt héten elhunyt az egyik legjelentősebb német zenekar, a Kraftwerk alapítója, Florian Schneider.

Súlyos betegségben a múlt héten elhunyt az egyik legjelentősebb német zenekar, a Kraftwerk alapítója, Florian Schneider.

 

A düsseldorfi Kraftwerk, az elektronikus zene fejlődésének egyik legfontosabb együttese előfutára volt a szintetizátorok használatának, ami az 1980-as évek muzsikáját nagyban meghatározta.

A Kraftwerk alapítói, Florian Schneider és Ralf Hütter a remschiedi művészeti akadémián találkoztak először. Mindketten kísérletező kedvű művészek voltak; Hütter orgonán, Schneider pedig fuvolán, szaxofonon, hegedűn, gitáron játszott. 1970-ben létrehozták közös együttesüket Kraftwerk (magyarul: erőmű) néven. Csatlakozott hozzájuk Klaus Dinger, Thomas Homann, és még abban az évben kiadták a zenekar első albumát Kraftwerk címmel, melynek nyitódala, a Ruckzuck hatalmas siker lett. Első külföldi szereplésükre 1973-ban került sor, Párizsban az Actuel francia magazin által szervezett fesztiválon ismert előadókkal léptek fel. Az igazi áttörést azonban az 1974-es Autobahn című lemez hozta meg, majd sorra következtek a ma már klasszikusnak számító albumok: Radioaktivität (1975), Trans Europa Express (1977), Die Mensch-Maschine (1978), Computerwelt (1981), Electric Cafe (1986). Olyan nagy slágerek fűződnek hozzájuk, mint a Das model, Radioactivity, Pocket calculator, Tour de France vagy a Der Telefon Anruf.

 

Forradalmian új hangzást találtak ki

 

Indulásakor az elektronika felé forduló együttes hangzása forradalminak számított. A tagok otthon épített, hangszerként használt eszközökkel léptek színpadra, később pedig számos zenei műfajra hatással volt munkásságuk. Szintén feltűnőek voltak az embert gépként mutató robotszerű kosztümjeik, ipari díszleteik, és koncertjeiket jellemezte a – zenéjüknek megfelelő – gépszerű viselkedés. A technika fejlődésével ők is alkalmazni kezdték a vetítőrendszereket; műsoruk alatt háromdimenziós vetítést használtak, de feltűntek a Kraftwerk védjegyét jelentő piros inges, fekete nyakkendős mozgó robotok is.

 

50 éves sikeres a Kraftwerk

 

2005 és 2018 között több koncertalbumuk megjelent CD-n, Blu-RAY+DVD-n. Magyarországon öt alkalommal jártak, utoljára 2018-ban a Papp László Budapest Sportarénában adtak nagysikerű koncertet. A zenekar idén, megalakulásának 50. évfordulója alkalmából Észak-Amerikában turnézott volna, ezt azonban a koronavírus-járvány miatt le kellett lemondaniuk.

Florian Schneider 73 éves korában hunyt el, rákbetegségben.

 

Nyitókép: Kraftwerk (Fotó: clashmusic.com)

MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek