Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

„Talpra magyar!”- Forradalmi napok Miskolcon

Háromnapos programsorozattal emlékezett Miskolc az 1848-as forradalom és szabadságharcra. Ilyenek voltak a forradalmi napok Miskolcon.

Idén már vasárnap este elkezdődött az ünneplés, ami hétfőn és kedden vidám utcai programokkal folytatódott. Március 15-én megtörténtek a hivatalos megemlékezések, koszorúzások, majd szabadtéri családi rendezvény zárta a hosszú hétvége eseményeit.

Ünnepi felvonulás

 

Két év óta nem volt ekkora méretű rendezvénye – a fesztiválok városaként is számon tartott – Miskolcnak. Korábban minden évszakban megrendezésre került egy-egy olyan, többnapos zenés esemény, amely találkozási lehetőséget nyújtott az embereknek. A koronavírus előretörése azonban megakadályozta a Kocsonyafesztivál, az Operafesztivál és a Sörfesztivál megvalósítását. Ezért döntöttek úgy a szervezők, hogy “Szabad Miskolcz” néven március 13-14-én tartanak egy nagyszabású zenés-kulturális programsorozatot, ami képes újra életre kelteni a belvárost, és egyfajta előfutára is a nemzeti ünnephez kapcsolódó hivatalos ünnepségnek.

 

Táncosok bemutatója

 

Vasárnap és hétfőn napközben történelmi műsorokkal, élőzenével, játékokkal, ételekkel és italokkal, vásárral, kismesterség-bemutatókkal várták az érdeklődőket, este pedig könnyűzenei koncerteknek adott otthont a Szent István téren felállított színpad. Kerekes Band, Bohemian Betyars, Paddy and the Rats, The Sign, Brains, Hooligans slágerekre bulizhattak a miskolciak, ugyanakkor a műsor klasszikus vonalát a Góbé zenekar, a Szinvavölgyi Néptáncműhely, a Cimbaliband, a Császta Néptáncegyüttes, az Agyagbanda, valamint a Számadó Zenekar produkciói képviselték.

 

Történelmi tabló

 

Huszártábor hívogatott, ahol hagyományőrzők mutatták be, milyen lehetett az 1848-as huszárok, honvédek élete. Az Erzsébet téren zenés piac fogadta az ünnepre kilátogatókat, míg a Városház téren gyerekprogramokkal várta a családokat a Guliba társulat, a Csodamalom bábszínház, Zámborszky Eszter és Bárdos Zsuzsanna.

 

Huszárosan

 

Hétfőn forradalmi menet indult a Villanyrendőrtől, és látványos ünnepi felvonulás formájában érkezett a Szent István térre. Ezt követően egy rendhagyó városnéző sétán vehettek részt az érdeklők Kupcsik Sarolta idegenvezető irányításával.

Borsodban megyeszerte koszorúzással és színes programokkal tisztelegtek a hősök előtt március 15-én, az 1848-as forradalom és szabadságharc 174. évfordulóján.

 

Ismerkedés a Huszártábor lovaival

 

Március 15-én Miskolcon Görgey Artúr szobránál kezdődött a központi megemlékezés-sorozat, majd a résztvevők felkeresték az Avasi temetőben Szemere Bertalan, Palóczy László, Butykai József és Horváth Lajos síremlékét. Petőfi Sándor szobránál is koszorúztak, majd egy történelmi séta keretében jutottak el az ünneplők a Petőfi térről az Erzsébet térre. Menet közben megálltak egy néma főhajtásra, tiszteletadásra Gróf Batthyány Lajos emléktáblájánál, valamint Deák Ferenc, Lévay József, Szemere Bertalan és Gróf Széchenyi István szobránál.

 

Néptáncos fiatalok

 

Az Erzsébet téren zárult a hivatalos megemlékezések sora, ahol a Miskolci Nemzeti Színház művészei adtak ünnepi műsort. Kossuth Lajos szobránál mondta el beszédét Veres Pál, Miskolc polgármestere, majd Varga Andrea Klára, Badány Lajos, Szopkó Tibor alpolgármesterekkel, valamint dr. Ignácz Dáviddal, Miskolc jegyzőjével elhelyezték a tisztelet virágait.

A Szent István téren egészen 16 óráig várta a családokat hagyományőrző, népi és ügyességi játék, mesterség- és tábori élet bemutató, íjászat, történelmi foglalkoztató, de akinek kedve támadt táncra perdülni, megtehette a Szinvavölgyi Néptáncműhely táncosai és a Számadó zenekar segítségével.

 

Díszkivilágítást kapott az Avasi kilátó

(Fotók: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon

További cikkek