Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Augusztus 20. – Tűzijáték nélkül is ünnepelt Miskolc

Augusztus 20-án (ami államalapító Szent István királyunk napja, Magyarország születésnapja és az új kenyér ünnepe is egyben) a programok délelőtt kezdődtek. Szombaton katonai tiszteletadás mellett felvonták az Országzászlót a miskolci Népkertben, majd következett Felsőhámorban a Szent István-szobornál tartott koszorúzás.

Elismerések átadásával és koncertekkel már pénteken megkezdődtek az augusztus 20-i programok.

Ünnepélyes díjátadó nyitotta a Szent István-napi megemlékezést a Miskolci Nemzeti Színházban péntek délután, ezt követően kezdődtek el az események a belvárosban. A Városház téri színpadon fellépett a Latin Projekt, az Agyagbanda, a Miskolci Pincék Dalárdája, valamint Szécsi Viktória és Vízi Viktor.

A Bükki Borok Napja helyszíne szintén a Városház tér volt, ahol kihirdették A polgármester bora nevű verseny eredményét is. A felhívásra 11 borászatból 40 tétel érkezett száraz fehér bor, száraz vörös bor és édes borkülönlegesség kategóriákban. A szakértőkből álló zsűri döntése alapján Arany éremszintű minősítést kapott a Nyékládháza-Zenit (a K.T. Kézműves Pince 2018-as száraz fehér bora), a Bíbornok (a Vadnai Csakazértis bor- és ökogazdaság 2021-es pinot noir-ja), valamint a Csáter Apó Pincéje Kékfrankos Rozé 2021. évjáratú bor. Mindhárom nedű jogosult a „Miskolc Polgármesterének Bora 2022” kör alakú matrica használatára.

Érkezik az ünnepi menet 

Augusztus 20-án (ami államalapító Szent István királyunk napja, Magyarország születésnapja és az új kenyér ünnepe is egyben) a programok délelőtt kezdődtek. Szombaton katonai tiszteletadás mellett felvonták az Országzászlót a miskolci Népkertben, majd következett Felsőhámorban a Szent István-szobornál tartott koszorúzás.

Délután a hagyományoknak megfelelően a belvárosban került sor a központi megemlékezésre, ezúttal is a Szent István téren. A Szinvavölgyi Néptáncműhely fellépése után a Városházától indult az aratókoszorút szállító menet. Népviseletbe öltözött fiatalok haladtak a nemzeti lobogóval, Miskolc zászlajával és a város új kenyerével. A téren Veres Pál polgármester ünnepi gondolatokkal köszöntötte a jelenlévőket.

Veres Pál megszegi az új kenyeret

Szent István bölcs döntései, bátor tettei és máig érvényes intelmei nélkül ma lehet, hogy nem lenne magyar nemzet, nem lenne magyar nyelv, nem lenne Magyarország. Hagyatékát nem tudta senki sem eltiporni. Nem haladta túl az idő – mondta a városvezető.

Beszéde után a történelmi egyházak plébánosai megáldották, megszentelték az új kenyeret, amit a polgármester megszegett, és mindenki kapott belőle kóstolót. Ezt követően folytatódtak a zenés programok: a Zsaya együttes, Herczku Ágnes és a Banda, Simon Fruzsina, valamint Rácz Gergő koncertjét hallhatta a közönség. Tűzijáték – ahogy tavaly – most sem volt.

Kóstoló az új kenyérből 

Természetesen a szervezők nem feledkeztek meg a gyerekekről sem. Őket a Csodamalom és a Lábita bábszínházak műsora, majd az Egyszervolt Mesezenekar várta. De volt népi játszóház, agyagozás, népművészeti mesterségbemutató, kirakodóvásár, valamint táncház a Számadó Zenekarral.

Idén is zakatolt a rétesvonat, és vásárolni is lehetett az új lisztből készült új kenyérből. A nemzeti ünnep alkalmából ízletes magyar ételekkel, borokkal GasztroPlacc, vasárnap pedig Termelői Nap várta a látogatókat az Erzsébet téren.

(Fotók: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

További cikkek