Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

200 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő Magyarországon évente

Évente mintegy 200 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő Magyarországon, az ország ezzel a világ 10-11. legnagyobb pezsgőgyártója.

Évente mintegy 200 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő Magyarországon, az ország ezzel a világ 10-11. legnagyobb pezsgőgyártója – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kedden az MTI-vel.

 

 

Magyarországon előállított pezsgő 75-80 százaléka belföldi piacra kerül, negyede-ötöde pedig exportra

 

A közlemény szerint a Magyarországon előállított pezsgő 75-80 százaléka belföldi piacra kerül, negyede-ötöde pedig exportra. A magyar export legfontosabb célországai között van az idén Románia, Kanada, Észtország, Svédország és Lettország.

Az országba érkező import inkább csak a választékbővítést szolgálja, 10-20 ezer hektoliter között mozgott az utóbbi években. A pezsgőbehozatalban az olasz pezsgők dominálnak, de Németországból is érkezik jelentősebb mennyiség.

 

Az elmúlt húsz évben a világ pezsgőtermelése 70 százalékkal nőtt

 

Arra is kitértek, hogy a pezsgőpiac stabil növekedést mutat világszerte, mind az eladott mennyiséget, mind az értéket tekintve; a borászati termékek közül ez a legdinamikusabban fejlődő kategória. Szinte folyamatosan nő a pezsgőtermelés a 2000-es évek eleje óta, csak a 2008-as gazdasági válság, illetve a koronavírus-járvány idején torpant meg, de gyorsan újra növekedési pályára állt – tették hozzá.

Az elmúlt húsz évben a világ pezsgőtermelése 70 százalékkal nőtt, és már a bortermelés 8 százalékát adja. A pezsgőelőállítás 80 százaléka Európában történik, mennyiségét tekintve mintegy 16 millió hektoliter. A vezető gyártók: Olaszország, Franciaország, Németország, Spanyolország – ez a négy ország adja a világ pezsgőtermelésének közel háromnegyedét.

 

A pezsgő iránt már egész évben stabil a kereslet

 

A pezsgőfogyasztás a világon mindenütt az ünnepekhez, születésnapokhoz, esküvőkhöz, családi eseményekhez kapcsolódik, de helyet kap aperitifként vagy koktélok részeként, így a termék iránt már egész évben stabil a kereslet. Ugyanakkor főként az év végén, az év utolsó négy hetében fogy kiugró mértékben – olvasható a NAK közleményében.

Forrás: MTI

A nyitókép illusztráció.

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 

További cikkek