Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Azok a rockzenészek – fotókon szól a rock az Ifiházban

Szalay Zoltán könnyűzenei témájú fotóiból nyílt tárlat Miskolcon, az Ifjúsági Házban kedden délután.

Szalay Zoltán könnyűzenei témájú fotóiból nyílt tárlat Miskolcon, az Ifjúsági Házban kedden délután.

Az NKA Hangfoglaló Program támogatásával szervezett Azok a rockzenészek című kiállítás Budapest, Szolnok, Marosvásárhely és Debrecen után Miskolcon látható január 10. és 27. között.

 

Fekete-fehérben: Szalay Zoltán fotói

 

Szalay Zoltán (1935-2017) Pulitzer- és Táncsics-díjas fotográfus 1954-ben kezdte a pályáját. Harminc éven át dolgozott a Rádió és Televízió Újságnak, továbbá a Tükör, Új Tükör újságoknak. Megalapítója és vezetője volt a Magyar Hírlap, a Kurír és a Blikk fotórovatainak. Tanított a Kaposvári Egyetemen és a MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskolában, kezei alatt fotósgenerációk nőttek fel. Elindítója és – három évtizeden keresztül – rendezője volt a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállításnak.

 

Bajnai Zsolt

 

A most megnyílt tárlat a művész 1959 és 1989 között készült fotóiból vonultat fel nyolcvan darabot. Helyet kaptak a válogatásban zenészek, énekesek, legendás helyszínek, rajongók, de még a könnyűzene hátterében dolgozók is. A kiállítás érdekessége, hogy az Illés együttesről húsz év különbséggel, az Omegáról és Zoránról pedig negyedszázad eltéréssel készült képeket is bemutat.

 

Fedor Vilmos

 

Kultikus helyre érkezett a kiállítás

 

Ugyanis az első – és sokáig egyetlen – magyarországi rockfesztivált 1973. június 10-én Miskolcon, a diósgyőri DVTK stadion focipályáján rendezték meg. Erről Fedor Vilmos, a kulturális ügyek polgármesteri megbízottja szintén megemlékezett köszöntőjében.

 

A hetvenes években,

a miskolci Ifjúsági Házban rajongói klubja volt az akkor igen népszerű Tolcsvay zenekarnak. Itt merült fel a fesztivál ötlete, megvalósítása kapcsán azonban sok nehézséget kellett leküzdeni.

Komoly összefogásra volt szükség a fellépők részéről: a zenészek maguk vágtak bele a program összeállításába, a feltételek megteremtésébe, a technikai hátteret is ők adták össze és építették föl. Hatalmas vonzerővel bírt a miskolci fesztivál, 20.000 ember látogatott el rá, az ország különböző pontjaiból érkeztek fiatalok.

 

A magyar Woodstock

 

Szinte a kor minden jelentős zenekara fellépett az eseményen, kivéve az LGT és az Omega együttest, akik külföldön koncerteztek aznap. A fesztivál reggel tíz órától este kilencig tartott. Itt lépett színpadra először a P. Mobil, viszont utoljára hallhatta a közönség az Illést és a Syriust. Az egész napos koncertet a Bergendy zárta, élén a diósgyőri születésű Demjén Ferenccel. Az utolsó dal a „Darabokra törted a szívem” volt, amit a közönség együtt énekelt a zenekarral. Magyarország első popfesztiválja – ahogy az utókor és a szakkönyvek azóta is emlegetik –, a magyar Woodstock Miskolchoz kötődik. 50 éves jubileumát a város rendezvénnyel fogja megünnepelni.

 

Képek színesben: Katona Klári, Kovács Kati

 

Az Ifjúsági házban január 27-ig látható fotókiállítást Fedor Vilmos – kulturális ügyek polgármesteri megbízottja és Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló Program elindítója nyitotta meg. A Nahaj Akusztik szolgáltatott kellemes zenét a tárlatnézéshez.

 

Kökényessy Ferenc rendező 1973-as Ifjúsági park-zenéből c. filmjének részlete alább tekinthető meg:

 

(Fotók: Vona Ildikó/PannonHírnök)

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

További cikkek