Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Felújították és átadták a barokk műemlék templomot Tamásiban

Széles körű restaurálást végeztek kívül-belül és megújult a barokk orgona is

Átadták a felújított Nagyboldogasszony-templomot szerdán Tamásiban. Megáldották és ünnepi szentmisével nyitották meg a hívek előtt a megszépült barokk épületet.

Újrafestették a templom falait, restaurálták ornamentikáját, új padlózatot kapott a belső tér, megújult a barokk orgona és a toronysisak is.

 

A felújított Nagyboldogasszony-templom Tamásiban 2024. január 31-én (Fotó: MTI/Kiss Dániel)

 

Az 1735 és 1745 között épült barokk stílusú műemlék templomot Felföldi László pécsi megyés püspök áldotta meg. Csibi Imre plébános pedig az MTI-nek elmondta, a 2022 őszén kezdődött és 2023 végén befejeződött munka során kicserélték a templom villamosenergia-hálózatát, új padlózatot kapott az épület, újrafestették a falait, restaurálták ornamentikáját. Megújult a toronysisak, és – egyebek mellett – energiatakarékos kültéri világítást építettek ki.

A kivitelezés közben a templomhajóban feltárták a sírját Tamási első plébánosának, az 1725-ben elhunyt Győri Mátyásnak, emlékére táblát helyeztek el a templom falán.

A felújítást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 548 millió forinttal támogatta, a szintén barokk orgonát 38 millió forintos magánadományból állították helyre. Az avató szentmisén Soltész Miklós államtitkár is jelen volt.

(Az MTI értesülései szerint)

 

Nyitókép:  A templom oltára (Fotó: MTI/ Kiss Dániel)

Kövessen minket a Facebookon is!

MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek