Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Filmajánlónk nyárra: Florence – A tökéletlen hang (vígjáték)

Meryl Streep és Hugh Grant filmje a Mozi Klub tv-csatornán látható.

Igaz történet alapján készült, a címszerepet Meryl Streep alakítja. Két kategóriában jelölték Oscar-díjra 2017-ben ezt a remek angol-amerikai vígjátékot. A legjobb jelmeztervezés díjára, illetve Meryl Streep a Legjobb női alakítás kategóriában kapott jelölést a filmben nyújtott teljesítményéért.

A történet Florence Foster Jenkins (1868-1944) New York-i énekesnő életét mutatja be. Pontosabban azt a szakaszát, amikor a gazdag örökösnő elkezd énekórákat venni és koncerteket adni; először csak baráti körben, majd egyre nagyobb közönség előtt, végül a Carnegie Hallban. Florence (Meryl Streep) énekesi karrierje szépen ível felfelé – hála a pénzének és férjének, St. Clair Bayfieldnek (Hugh Grant), aki ügyesen menedzseli feleségét, hogy valóra válthassa álmát: operaáriákat énekelni a művészet fellegvárában, a Carnegie Hallban.

Hugh Grant tánca a filmben (képernyőfotó)

Csupán egyetlen szépséghibája van a dolognak: Florence nem tud énekelni. Nincs hangja, csak kornyikál. Fiatalon igen tehetséges zongorista volt, ám betegség következtében az egyik keze lesérült. Hangszeres karrierjét feladta, de a művészetek iránti rajongása megmaradt. Apjától örökölt vagyonából a kulturális élet mecénásává vált, sok rendezvény az ő támogatása nélkül nem jöhetett volna létre. 1917-ben megalapította saját művészetpártoló egyesületét – a Verdi Clubot -, számos művészeti egyesület tagja lett, és énekórákat vett New York legjobb tanáraitól.

Florence hangja a Carnegie Hallban

Már 70 éves elmúlt, amikor komolyan foglalkoztatni kezdte az önálló est gondolata a Carnegie Hallban. Zongorakísérőnek felfogadta Cosmé McMoont (Simon Helberg), és nekilátott, hogy megvalósítsa az álmait. Csodás jelmezekben lépett fel. Koncertjein Mozart, Verdi, Delibes, Johann Strauss szokásos operarepertoárjának áriáit adta elő, persze – énekhang hiányában – borzalmasan.

Stephen Pile újságíró-kritikus a világ legrosszabb operaénekesének nevezte.

A Stephen Frears rendezésében készült Florence – A tökéletlen hang című film nagyszerű szórakozást kínál. Meryl Streep brillírozik Florence szerepében, Hugh Grant szimpatikusan alakítja az angol eleganciával bíró, ám középszerű színész, St. Clair karakterét. Simon Helberg zongoristája pedig nagyon szerethető figura, aki mindenben segíti a két főszereplőt. Florence-t abban, hogy valóra válthassa élete álmát, St.Clairt abban, hogy távol tartsa azokat az embereket, akik Florence-t szembesíthetik a tehetségtelenségével. Egy ideig sikerül is…

A magyar szinkronos filmet augusztus 12-én, hétfőn 18.50-tól a Mozi Klub csatornán lehet megnézni. ÉRDEMES!

Kedvcsináló – Florence első énekórája megtekinthető alább:

 

(Nyitókép: Meryl Streep Florence szerepében – Képernyőfotó)

MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek