Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Hosszú hétvége lesz Romániában Nagyboldogasszony alkalmából

Négynapos lesz a hétvége Nagyboldogasszony napjához kapcsolódva.

Hosszú hétvégéjük lesz Romániában a közalkalmazottaknak Nagyboldogasszony ünnepe alkalmából, mivel a kormány pihenőnappal kötötte össze az augusztus 15-i munkaszüneti napot a hétvégével.

A nagyobb bevásárlóközpontok vasárnapi nyitvatartás szerint működnek, a szaküzletek és a kisebb boltok általában nem nyitnak ki a négynapos hétvégén.

A határrendészet jelentős forgalomnövekedésre számít. Ebben az időszakban tömegesen utaznak Romániába, vagy térnek vissza a külföldön élő, de nyári szabadságuk idején hazalátogató román állampolgárok.

Már az elmúlt hétvégén is több mint félmillió utas lépte át Románia határait naponta. A hatóságok szerint elsősorban a magyar és a bolgár határszakaszon várható nagy torlódás a következő napokban. Azt tanácsolják az utasoknak, hogy indulás előtt ellenőrizzék irataik érvényességét, és a politiadefrontiera.ro/traficonline internetes oldalon tájékozódva válasszanak olyan határátkelőt, ahol kisebb a várakozási idő.

Nagyboldogasszony 2008 óta munkaszüneti nap Romániában

Az idei hosszú hétvégékről tavaly decemberben hozott határozatot a román kormány. Az augusztus 14-i pihenőnapot augusztus 31-ig túlórázással kell ledolgozni a közszférában.

A kormányhatározat nem érvényes a megszakítás nélküli tevékenységeket ellátó közalkalmazottak munkarendjére, valamint azokra a bírákra és ügyészekre, akiknek augusztus 16-ára kitűzött tárgyalásuk van.

A Mária mennybevételeként ismert vallási ünnep 2008 óta hivatalos munkaszüneti nap Romániában, ahol – húsvét és pünkösd vasárnapját is beleértve – 15 hivatalos munkaszüneti nap szerepel a munka törvénykönyvében.

Baranyi László/ MTI

Nyitókép: A restaurált és újjáépített barokk Mária-oszlop, fogadalmi szobor a felszentelése napján, Nagyboldogasszony ünnepén Kolozsváron 2024. augusztus 15-én (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek