Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Augusztus 20. – Megkezdődtek a Szent István-napi ünnepségek

Vasárnap a Mandoki Soulmates ingyenes koncertet ad a Szent István-bazilikánál.

Színes programok kerülnek megrendezésre Budapesten a Szent István-naphoz kapcsolódva. A szombaton kezdődött négynapos eseményen kulturális, gasztronómiai és családi programok várják az érdeklődőket több helyszínen.

Népszerű könnyű- és komolyzenei együttesek koncertjei, irodalmi és művészeti beszélgetések, kézműves foglalkozások, színházi és bábszínházi produkciók, kiállítás, ételkóstoló, valamint több minifesztivál szerepel a kínálatban.

Koncertek a Szent-István napi programsorozatban

Ingyenes koncerten hallható a Mandoki Soulmates augusztus 18-án, vasárnap a Szent István-bazilikánál.

Filmzenékből összeállított hangversenyt ad a Gellért-hegyen a Danubia Szimfonikus Zenekar, a Filozófusok kertjében. Idén a könnyűzenei koncertek központja a Tabán, ahol fellép a Back II Black, a Dinamit, az EDDA Művek, Hevesi Tamás, a Roy & Ádám Trió, a Takáts Tamás Blues Band és a TNT.

Elektronikus zenei fesztivált tartanak 19-én és 20-án az Erzsébet téren magyar DJ-k közreműködésével;, a programot tűzzsonglőrök és fényfestés teszik még különlegesebbé.

Road Movie Live a rakparton

Évről évre a Szent István Nap egyik legnépszerűbb programhelyszíne, a Műegyetem rakpart, ahol kedden koncertet ad Curtis, a Honeybeast, Zséda, a Bagossy Brothers Company,, a Roma Soul és a Random Trip.

Ismét megrendezésre kerül a Csárdafesztivál, a Magyar Ízek Utcája, a Várkert Bazárban pedig gyógyító növényeket, fűszereket, ételeket, italokat és ezek jótékony hatásait ismerhetik meg a látogatók. Ugyancsak itt kóstolható a Szent István-napi kenyér és Magyarország tortája.

Történelmi program vár az Alkotmány utcában, ahol a Szent Jobb- és az Aranyvonat-kiállítás tekinthető meg. Az 1938-ban, Szent István halálának 900. évfordulójára készített vonatszerelvény rekonstrukciója egy interaktív történelmi kalandozásra hív.

A Millenáris Park ad otthont a Divat & Design Fesztiválnak, a Hősök Útján a magyar történelem legemlékezetesebb pillanatai elevenednek meg, az I. kerületi Tóth Árpád sétányon hagyományőrző csoportok és színészek közreműködésével. A budai Várban pedig a Mesterségek Ünnepe kínál különleges népművészeti fesztivált, a résztvevők betekintést nyerhetnek a népi mesterségek titkaiba, a vásárt zenei és táncos programok kísérik.

Tűzijáték idén a Margitszigettől a Petőfi hídig elterülő szakaszon lesz megtekinthető, emellett fényfestést kap a Parlament Duna felőli és déli oldala, valamint a Lánchíd teljes felülete. A műsort különleges, két részes drónshow, fény- és lézershow egészíti ki. 21 órakor kezdődik az ünnepi tűzijáték, amit több mint 5 kilométer hosszan lehet majd látni a Duna mentén.

Az ünnepi programokról bővebb információ ITT olvasható, valamint a Szent István Nap mobilapplikációban.

Nyitókép: Tûzijáték Budapesten az államalapítás ünnepén, Szent István napján, 2023. augusztus 20-án.
(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek