Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Nemzetközi díjra jelölték Eötvös Péter Valuska című operáját

A zeneszerző utolsó operájának ősbemutatója kapott jelölést.

Eötvös Péter 2023 decemberében bemutatott, Valuska című operája jelölést kapott az ősbemutatók kategóriájában az elmúlt évad legnagyobb operaszínpadi teljesítményeinek odaítélhető International Opera Awards díjra.

Harry Hyman brit operarajongó üzletember alapította az elismerést 2012-ben azzal a céllal, hogy még jobban ráirányítsa a figyelmet a műfajra, az alkotókra és az előadásokra. A díjat neves szakemberekből álló zsűri ítéli oda, melynek elnöke John Allison, a londoni székhelyű Opera szaklap szerkesztője.

Jelenet a Valuskából (b-j) a narrátor (Szalontay Tünde), Eszter úr (Hábetler András) és Valuska (Haja Zsolt) (Fotó/forrás: Nagy Attila/Magyar Állami Operaház)

Olyan nevek szerepelnek az idei listán, mint a Montréali Opera, a madridi Királyi Operaház, az Opera Philadelphia, a Dallasi Operaház, a Drezdai Semperoper és a Brnói Nemzeti Színház. Velük száll versenybe a Magyar Állami Operaház Valuskája.

Eötvös Péter utolsó operája a Valuska

Érdemes megemlíteni, hogy ez Eötvös Péter egyetlen magyar nyelvű operája, amely egyben az utolsó is lett, a zeneszerző idén bekövetkezett halála miatt. Megkomponálására 2018-ban kapott felkérést a Magyar Állami Operaház vezetésétől, alapjául pedig Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regénye szolgált. A librettót Eötvös Péter, Mezei Mari és Keszthelyi Kinga dramaturg közösen készítette, 2023 végén Varga Bence állította színpadra. Az előadás díszleteit Devich Botond, jelmezeit Huszár Kató tervezte. Az Operaház zenekarát Szennai Kálmán vezényelte.

A címszereplő Haja Zsolt mellett a további szerepeket Miksch Adrienn, Szabóki Tünde, Farkasréti Mária, Hábetler András és Cser Krisztián énekelték. A produkció online is megtekinthető volt az OperaVision internetes portálon.

Az International Opera Awards díjátadójára október 2-án kerül sor a müncheni Prinzregententheaterben.

Nyitókép: Jelenet a Valuskából (Fotó/forrás: Nagy Attila/Magyar Állami Operaház)

További cikkek