Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Szobrot avattak a Tolna vármegyei Kaposszekcsőn   

Szülőfalujában ünnepélyesen átadták Havasi János szobrát.

Vasárnap avatták fel a Herczeg Ferenc-díjas újságíró, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. idén májusban elhunyt igazgatójának egészalakos szobrát a Tolna vármegyei Kaposszekcsőn.

Varga Gábor szobrászművész készítette az alkotást. Havasi János szobrát a település főterén helyezték el, amelyet az újságíróról neveztek el, és a falu szülöttjeként, díszpolgáraként emléktáblát is kapott.

Tolna vármegye és Kaposszekcső híres szülöttje

Havasi János 1952-ben született, gyerekkorát Kaposszekcsőn töltötte. A Pécsi Tudományegyetemen diplomázott, majd a Dunántúli Napló, a Jelenkor és A Helyzet című lapoknál volt újságíró. Dolgozott a Művelődési és Közoktatási Minisztériumban, majd a párizsi Magyar Intézet sajtókapcsotokkal megbízott igazgatóhelyettese lett.

1995-től a Duna Televízió tudósítója, majd közönségszolgálati igazgatója, 2010-ben az MTVA közéleti főszerkesztője, 2012-től a határon túli kapcsolatokért felelős kabinetvezető-helyettese. 2015-től a Párizsi Magyar Intézet igazgatója, végül 2020-tól a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. rádiós médiaszolgáltatási igazgatója volt.

Munkájáért számos elismerésben részesült. Megkapta többek között Párizs városa nagyérmének ezüst fokozatát, 2020-ban a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, 2021-ben a Herczeg Ferenc-díjat.

Nyitókép: Havasi János egészalakos szobra Kaposszekcsőn az avatás napján, 2024. szeptember 15-én. (Fotó: MTI/Kacsúr Tamás)

További cikkek