Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Kalotaszegi írásos varrottas mintát használt egy divatcég

Tiltakoznak az írásos varrottas minta kisajátítása ellen a kalotaszegiek.

Nyílt levélben tiltakoznak a kalotaszegi írásos varrottas egyik mintájának kisajátítása ellen a közép-erdélyi néprajzi térség képviselői, mert a Mango divatáruház az egyik mintát forrásmegjelölés nélkül használta fel kollekciójához.

Közösségi oldalán a bukaresti La blouse roumaine IA Egyesület tette közzé a nyílt levelet, három nyelven. A civil szervezet több alkalommal felszólalt már a romániai népviseleti motívumok megjelölés nélküli felhasználása ellen. Ők hívták fel a figyelmet a Mango fast fashion divatáruház egyik női dzsekijére, és a rajta látható kalotaszegi írásos varrottas mintára.

A nyílt levelet Kalotaszeg népművészetét kutató szakemberek, a Bokréta Kulturális Egyesület több tagja és az írásos hímzést ma is készítő helyi asszonyok írták alá. Tiltakoznak a Mango eljárása ellen, és sérelmezik a hivatkozás nélküli másolást.

Nagy érték a kalotaszegi írásos varrottas minta

Több százéves történettel rendelkeznek ezek a jól felismerhetők minták. A magyar népi varrottasok egyik legelterjedtebb típusába tartoznak, főként lakástextíliákat – függönyt, párnahuzatot, asztalterítőt, falvédőt – díszítettek vele, de megtalálhatók a népviselet egyes ruhadarabjain is.

Az aláírók kiemelik, hogy a mintafelhasználás csak úgy elfogadható, ha  megjelölik létrehozóként a kalotaszegi közösséget.

A nyitókép illusztráció (Fotó/forrás: traveltotransylvania.hu)

MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek