Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Leeresztik a Tisza-tó vizét

Hamarosan megkezdik az őszi leürítést.

Megkezdik a téli vízszint beállítását a Tisza-tavon, ezért több tízmillió köbméter vizet engednek le. A szakemberek ezt minden évben elvégzik, hogy megakadályozzák a télen kialakuló jégtakaró partrombolását.

A Tisza-tó téli vízszintre történő átállításával a jégkárok, valamint a hirtelen áradások okozta veszélyek minimálisra csökkenthetők. Ősz végén leengedik a víz nagy részét – ami azért is hasznos, mert ilyenkor rengeteg hordalék és szennyeződés távozik a tóból –, majd beállítják az úgynevezett téli vízszintet. Ezt a tavaszi feltöltés kezdetéig tartják. Április-májusban aztán az időjárástól és árvízi helyzettől függően visszaduzzasztják a nyári szintre.

Miért kell a Tisza-tó vizének a csökkentett, téli vízszint?

A tározó körül lévő 13 település védelme és a lakosság biztonsága miatt van szükség a téli vízszintre. Ez az intézkedés segíti a jegesedés és a jeges árvíz hatékony kezelését. Ilyenkor a Tisza-tó téli vízszintjénél a képződött jég mennyisége is kevesebb, és mivel kevesebb a víz, így bizonyos medencék, mederrészek szárazra kerülnek, melyek kiváló táplálkozó és pihenő helyet kínálnak a vonuló madárfajoknak.

Facebook oldalán adta hírül a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság, hogy október 7-én a tó Kisköre-felső vízmércén mért 735 plusz-mínusz 5 centiméteres vízszintjét a vízjárás függvényében 725 plusz-mínusz 5 centiméteres tartományba állítják be.

Október 30-ra tervezik az őszi leürítés megkezdését, november végére pedig beállítják a vízállást 620 centire, és ezt tartják a tavaszi feltöltés kezdetéig.

Nyitókép: A Tisza-tó Tiszafürednél (Fotó: PannonHírnök)

További cikkek