Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Névadója nélkül folytatja tovább a Csík Zenekar

Csík János kilép az együttesből.

A zenekar névadója, alapító-prímása, Csík János úgy döntött, hogy 2025-től nem vesz részt a rendszeres együtt muzsikálásban – ezt csütörtökön jelentette be az együttes.

Csík János döntését a fizikai teljesítőképességével indokolta. Befejezi az intenzív munkát, mert az évi több tízezer kilométernyi utazást, valamint a százas nagyságrendű fellépést már nem tudja vállalni.

Zenésztársai szomorúan vették tudomásul, de elfogadták a prímás döntését. Az együttes viszi tovább a Csík Zenekar nevet, és folytatja azt a hagyományt, amelyet együtt teremtettek meg.

Csík János a következő hetekben még velük muzsikál, majd hivatalosan az óévbúcsúztatón, a december 29-i koncerten köszön el.

A Csík Zenekar pályája

Kecskeméten alakult az együttes 1988-ban. Tagjai: Csík János (hegedű, ének), Majorosi Marianna (ének), Barcza Zsolt (cimbalom), Bartók József (nagybőgő), Kunos Tamás (brácsa), Makó Péter (fúvósok) és Szabó Attila (hegedű). A csapat felállása 2008 óta változatlan.

Elsősorban azzal váltak országosan ismertté, hogy az autentikus népzenét magyar könnyűzenei feldolgozásokkal vegyítik. A 2005-ös Senki nem ért semmit című albumukon szerepeltek először a felvidéki, békési és erdélyi muzsikák mellett rockszámok. A Kispál és a Borz Csillag vagy fecske és a Quimby Most múlik pontosan című slágerei komoly népszerűséget hoztak a Csík Zenekarnak. A dal a miénk címmel 2019-ben megjelent lemezükkel a Locomotiv GT előtt tisztelegtek. Legújabb albumuk Sose lesz vége címmel 2024 nyarán került a boltokba.

2013-ban munkája elismeréseként Kossuth-díjat kapott a Csík Zenekar.

A Juhmérés Mérában című slágerük megtekinhető alább:

A Csík Zenekar közleménye teljes terjedelemben ITT olvasható.

Nyitókép: A Csik Zenekar koncertje a Duna-napon Torockón 2023. június 3-án
(Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek