Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Tökös finomság ősszel – receptajánló Csabi chef konyhájából

Csabi chef, gasztroblogger most egy igazi őszi ínyencséget készít.

Ma már ősz van drága Barátaim, a piac tele ilyenkor sütőtökkel, lassan gesztenyével is. Előbbi mindenki számára megfizethető, és igazi őszi vitamin, tele értékes tápanyagokkal, nyomelemekkel, karotinnal.

A sütőtök, elsősorban a kanadai változat, az egyik nagy kedvencem. Csodás színe, körte alakú formája, enyhén édeskés íze van, a belsejében lévő mag pedig töredéke a testvéreiének. Könnyen megfő, megsül; levesnek is kiváló, grillen, serpenyőben vajon sütve gyorsan készíthető belőle ínyenc fogás.

Sütésre készen (Fotó: Csabi chef)

Férfiember sokféleképpen bizonyíthatja a férfiasságát. Van, aki virággal és jegygyűrűvel, de van, aki pörkölt vagy halászlé készítésével. Én most egy különleges töltelékkel töltöttem meg a „tökeimet”, és varázslatos kaját rittyentettem össze.

TÖLTIKÉS TÖK KARDAMONNAL

A tököt megmosom, majd meghámozom, hogy előbukkanjon az igazi énje, az okkeros, varázslatos őszi színe, csodás formája. Azután eltávolítom kanállal a magokat és a pókhálós, rostos belsejét. A kettévágott tököt megtöltöm egy rafinált töltettel, hogy aztán igazi patronként süthessem el a „pisztolyommal”.

30-40 dkg vegyes darált húst használok, melynek fele marha-, fele disznóhús.
Egy nagy fej vöröshagymát reszelek bele, majd 5-6 gerezd fokhagymát is.
Gazdagon mehet bele őrölt fehérbors, jó nagy teáskanálnyi mennyiségben. Sózom, majd mozsárban félmaroknyi koriander magot, csipet kardamonnal, kurkumával, néhány szegfűborssal összetörök, ezt kövezően adok hozzá három kanálnyi zsemlemorzsát.

Jó adag olívaolajat öntök rá, összegyúrom, megtöltöm vele a tököt, majd alufóliával lefedve betolom a sütőbe. 170-190 fokon sütöm, 15-20 perc után a fóliát leveszem róla, és újabb negyedórányi sütés után megszórom reszelt parmezán sajttal. Így sütöm még néhány percet, aztán kész is van.

Töltött tök készen (Fotó: Csabi chef)

Köret nem kell hozzá, mert – mint láthatjátok – a tök nagyobbik része szabadon sül, tehát a sült tök a köret. Higgyétek el, igazi őszi színek, földöntúli illatok a végeredmény, az íze pedig frenetikus!

Egy jó üveg szekszárdi rozé is szükséges mellé, hogy még jobban érvényesüljön az étel zamata; aztán drága Barátaim, hogy betaláljátok a kiszemelt hölgyetek szívébe, már nem kell se patron, se hatlövetű…

Szerző: Bán Csaba “Csabi chef”

 

MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek