Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Védelemre szorul a kállósemjéni Mohos-tó gyönyörű környezete

A  Kállósemjéni Mohos-tó Természetvédelmi Terület közkincs.

A Mohos-tó igen értékes, néhány száz éves élőhely. A 41 hektár kiterjedésű tó a Nyírség egyik utolsó nagy, úszólápi szigetvilága, melyen ritka ősi mocsári növények, tőzegpáfrány, moszatfajok tenyésznek.

Komoly gondot okoz a tómeder fokozott ütemű feltöltődése, a növénytársulások felgyorsult átalakulása és az úszóláp fokozatos megszűnése – erről Facebook oldalán adott hírt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

A Mohos madártávlatból 2022-ben (Fotó: Facebook/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság/Habarics Béla)

Mesterséges vízpótlással igyekeznek a felgyorsult folyamatot mérsékelni, megállítani. Az utóbbi évtizedekben olyan hatások érték a Mohost, amelyek eredményeként több ritka, védett faj is eltűnt, az úszóláp pedig lerögzült, azonban még így is gazdag élőhelye értékes és védett fajoknak.

A kállósemjéni Mohos-tó környezetének megóvása

Szakemberek szerint a Mohoshoz hasonló vizes élőhelyek kialakulására hazánkban kevés az esély, mivel ma már nincs olyan víztest, ahol biztosítottak lennének a létrejöttéhez szükséges feltételek. Ezért kel mindent megtenni a Mohos életben tartásáért, és nem szabad engedni, hogy egy ilyen természeti kincs eltűnjön.

Bővebb információ a Kállósemjéni Mohos-tó Természetvédelmi Terület szépségeiről ITT található.

Nyitókép: Kiterjedt tündérrózsás nyílt vízfelület 1983-ban (Fotó: Facebook/ Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság/ Vas Mihály)

További cikkek