Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékezünk ma

Az 1956 hősei előtt tiszteleg a magyarság.

Országszerte és határainkon túl is tartanak megemlékezéseket a nemzeti ünnepen. Budapesten a központi ünnepi rendezvény helyszíne a Millenáris Park, ahová regisztráció nélkül mehetnek az ünnepelni vágyók. 

A fél 11-kor kezdődő eseményen a hivatalos megemlékezést követően családi és gyermekprogramok is várják a jelenlévőket.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc jelentősége

Október 23. az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja. 68 évvel ezelőtt tört ki a XX. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye. Egy békés tüntetéssel kezdődő megmozdulásból, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen.

Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített. Számos hazai és határon túli településen tartanak megemlékezéseket, rendezvényeket a forradalom eseményeire emlékezve.

Nyitókép: Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából tartott hagyományos fáklyás felvonulás résztvevõi vonulnak a Rákóczi Szövetség szervezésében a Mûegyetemtõl a Bem térre a Szent Gellért rakparton 2023. október 22-én. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

További cikkek