A hazai liba- és kacsatermékeket ajánlják Márton napra a szakemberek. Márton nap, a november 11-i ünnep elmaradhatatlan eleme a libapecsenye és az új bor, amelyet ilyenkor szokás először megkóstolni.
Bőséges lesz a kínálat. A kacsahús ma már nem szezonális, a libát viszont még mindig leginkább a mostani időszakban, illetve karácsony és húsvét környékén keresik – olvasható a Magyar Baromfi Termék Tanács honlapján.
Nőtt a fogyasztási tendencia, ráadásul a vásárlók mostanában alacsonyabb bolti áron juthatnak libához, kacsához. Általánosságban elmondható, hogy mára a magyar fogyasztók felvették ezt a két szárnyast az otthoni menübe az ünnepek alatt.
Érdemes figyelni rá, ha Márton napi libaételt készítünk
Ha igazán jó liba-, vagy kacsapecsenyét szeretnénk otthon sütni, akkor a vásárlás során az áru megjelenése (frissesség, feldolgozás igényessége, csomagolás) mellett az áru származását is érdemes megnézni.
Hízottmáj vásárlásakor arra is ügyelni kell, hogy a beszerzés és a felhasználás között mennyi idő fog eltelni. Amennyiben a vásárlás után közvetlenül készítjük el a májat, akkor vásároljuk frissen, viszont, ha fagyasztásra van szükség, úgy érdemes inkább a fagyasztott, vagy feldolgozott (különböző pástétomok, elősütött) termékeket választani.
A hazai liba- és kacsa-termékek előnyei közé tartozik, hogy magas a biológiai értékük, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, kedvező mértékben tartalmazzák az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat.
Koleszterintartalmuk, illetve a belőlük készített ételek zsírtartalma jóval alacsonyabb, mint más termékeknek.
Készítsünk bátran libából ételeket, hiszen finom, egészséges, és a néphagyomány szerint bőséget is hoz. Az ismert közmondás úgy tartja: „Ki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik”.
(A nyitókép illusztráció)