Karácsonyra, szilveszterre is főztem, mint már annyiszor, most pedig sütöttem valami különlegeset, amit drága Barátaim, megosztok veletek.
Ezt a fejedelmi, mégis egyszerűen elkészíthető ételt a napfényes Itáliában tanultam. Gyors, mutatós, isteni finom és tökéletesen megfelel a mi főétkezési szokásainknak.
BAGETT DIO
Vettem kettő közepes méretű bagettet, 50 dkg sertés szűzpecsenyét és 25 dkg Bacon-szalonnát. Ezek a hozzávalók, valamint szükséges legalább háromféle zöldfűszer: szurokfű (oregánó), kakukkfű, rozmaring, de kerülhet bele még bazsalikom, vagy akár majoránna is.
A bagetteket kettévágtam, belsejüket kikapartam óvatosan, nehogy megsérüljön a külső részük. Aztán az alsó felébe, a „gödörbe” 1-2 szelet bacont tettem.
A húst egy serpenyőben elősütöttem két csepp – nem több – olajon, azaz kérget sütöttem minden oldalára. A húst félretettem, majd öt perc pihentetés után alaposan beszórtam a háromféle fűszerrel és jól beledörzsöltem. Sózni nem szabad!
Aztán a fűszeres szüzet ráraktam a baconös alsó részre, majd a hús tetejére is tettem 1-2 szeletet a szalonnából. Lefedtem a bagett másik felével, majd az egészet szépen beborítottam szalonnával, és 180 fokos, előmelegített sütőben 15-20 percig sütöttem.
Néhány perc pihentetés után ferdén felvágva, salátaágyon uborkával, paradicsommal tálaltam.
Jó étvágyat!
(Fotók: Csabi chef)