Ez a csodás főétel malachúsból készült, annak is abból a bizonyos oldalas részéből, vagyis a császárhúsból. Elmondhatom, hogy császári-királyi sültet sikerült az asztalra varázsolnom.
Nem kötődik kimondottan ünnephez, akár vasárnapi ebédnek is tudom ajánlani. Higgyétek el nekem drága Barátaim, hogy érdemes megkóstolni!
MALACSÜLT SÖRBEN FÜRDETVE, VÖRÖS PEZSGŐVEL PÁROLT, ASZALT SZILVÁS KÁPOSZTÁVAL
A császárhúst előkészítettem, vagyis a malac bőrét szépen bevagdostam olyan kocka alakúra, majd durva tengeri sóval jól bedörzsöltem, meghintettem egy tekerés borssal.
Tepsibe raktam hét közepes vöröshagymával és egy fej, kettévágott fokhagymával. Aztán egy doboz sört öntöttem a tepsibe és már mehetett az előmelegített, forró sütőbe. Öt perc után kivettem, fóliával letakartam, majd visszatoltam a tepsit, a sütőt pedig a legkisebb fokozatra állítottam.
Eközben a káposztát megszabadítottam a torzsájától, szép szálakra vágtam. Egy lábasban két kanál barna cukrot fél deci olajon karamellizáltam, amikor szép barna lett a cukor, rámorzsoltam egy nagy fej, szálára vágott hagymát, majd jól összeforgattam. Ezután rádobtam a káposztát, erős tűzön jól összekevertem, meglocsoltam egy deci vörösborecettel, megszórtam egy teáskanál tengeri sóval, és két babérlevelet adtam hozzá.
15-20 percig fedő alatt pároltam, majd a fedőt levettem, és meglocsoltam a káposztát egy pohár vörös pezsgővel, amitől csodás illata lett, a színe pedig gyönyörű bíborvörös. Végezetül aszalt szilvát adtam hozzá, amivel jól összefőztem.
A malacról 4 óra sütés után eltávolítottam a fóliát, majd tíz perc alatt erős tűzön ropogóra sütöttem. Az aszalt szilvás káposztával és egy kis lencsével tálaltam.
Jó étvágyat!
Fotó: Bán Csaba „Csabi chef”