Újévkor szinte minden magyar családban megtaláljuk a lencsét, hiszen kultúránk elmaradhatatlan része. A néphagyomány szerint gazdagságot, bőséget hoz, ha a szilveszterkor és újév napján lencsét fogyasztunk.
Természetesen szilveszterre én is lencsét főztem. Immáron 32 éve így van, és mindig ugyanúgy készítem. A lencse egyes országokban – például Indiában – az egyik fő, növényi fehérjeforrás. Számtalan változata ismert: vörös, fekete, apróbb vagy nagyobb szemű; mintegy ötvenféle változata létezik. Nálunk viszonylag olcsón kapható, és bárhol beszerezhető.
SZILVESZTERI-ÚJÉVI LENCSEFŐZELÉK
Fél zacskó lencsét (25 dkg) néhány órára beáztatok. Ez körülbelül négy adagnak felel meg. Egy darabka parasztsonkát alaposan megmosok, majd felteszem vízben főni, hiszen ez a lé lesz a főzelék alapja. A fővő lébe 2-3 babérlevelet, egy csipet sót és néhány szem feketeborsot dobok, aztán főni hagyom; akár egy órán át, míg elkészülök a többi hozzávalóval.
1 narancsot, 1 citromot megmosok, mert ez a másik fontos elem, hogy igazi mediterrán életérzést elérjünk. 1 nagy fej vöröshagymát megpucolok, majd gazdagon teleszurkálom szegfűborssal. Ne sajnáljátok, drága Barátaim, briliáns ízt ad ennek a fenséges szilveszteri-újévi lencsének!
Az előzőleg beáztatott lencsét leöblítem, majd mehet bele a fövő sonkás lébe. Beledobom a narancsot, citromot egészben, majd 2-3 gerezd fokhagymát, 3-4 szem szegfűborsot és a „hagymabombát”, sózni ekkor már nem kell.
20-30 perc alatt megfő. Ha a lencse felszívná közben a levet, akkor pótolom egy kis vízzel. Amikor kész, elzárom a lángot, kiveszem a gyümölcsöket és a sonkát. MUSTÁRRAL behabarom, de semmi mással! Egy kávéskanál barnacukor mehet hozzá, attól még pikánsabb lesz az íze. Sült, roppanós bécsi virslivel tálalom.
Jó étvágyat, és mindenkinek bőséget, gazdagságot az új évre!
Borítókép: Lencsefőzelék roppanós virslivel tányéron (Fotó: Csabi chef)