
Elindul az eperszezon: mutatjuk, mi a legnagyobb gond az ágazatban!
A szamócapiacon arra panaszkodnak a termelők, hogy nincs elég munkás, aki leszedje a gyümölcsöt.

A szamócapiacon arra panaszkodnak a termelők, hogy nincs elég munkás, aki leszedje a gyümölcsöt.

Átlagosnak ígérkezik az idei szamócatermés, a termelők várhatóan 10-12 ezer tonna gyümölcsöt takarítanak be.

Magyarországon az ünnepi édességek jellegzetes hozzávalója a dió, ezért a karácsonyon kívül a húsvéti időszakban is kiemelkedő a kereslet a hazai dió iránt.

Sokan még most is szedik a hidegfóliákból a termést, a jövő héten azonban lehűlés várható, így a szezon is véget érhet.

A dió ára évről-évre emelkedik, idén a tapasztalatok szerint már 10-20 százalékkal többet kérnek érte, mint tavaly.

Az év elmúlt időszakához képest várhatóan étkezési paradicsomból 5 százalékkal, paprikából a tavalyi szintet meghaladó 1-5 százalékkal többet takarítanak be.

Az ipari alma felvásárlási ára is magasabb lesz, a FruitVeB számításai szerint a léalma ára a sokéves átlagnak tekinthető kilogrammonkénti 28 forintnál magasabb lesz.

A Németországba irányuló exporttételek ára kilónként 120–150 forint között volt, a belföldi frisspiaci termelői árak nettó 70–90 forint között mozogtak.

Magyarország az EU szilvatermesztésének 4-5 százalékát adja, amely az elmúlt években 1,3-1,6 millió tonna között ingadozik.

Az alma hasznosítási irányok közötti megoszlása várhatóan ebben az évben is 1/3 étkezési és 2/3 ipari alma lesz.

A szokásoshoz képest némi késés, és a szezon elején valószínűleg kisebb mennyiséget tudnak leszedni a dinnyetermelők.

Az alelnök közölte azt is, hogy a kajszibarack-termés évjárattól függően a 10 és 40 ezer tonna között, míg az őszibaracké 15 és 60 ezer között ingadozik.