
Elindul az eperszezon: mutatjuk, mi a legnagyobb gond az ágazatban!
A szamócapiacon arra panaszkodnak a termelők, hogy nincs elég munkás, aki leszedje a gyümölcsöt.

A szamócapiacon arra panaszkodnak a termelők, hogy nincs elég munkás, aki leszedje a gyümölcsöt.

Átlagosnak ígérkezik az idei szamócatermés, a termelők várhatóan 10-12 ezer tonna gyümölcsöt takarítanak be.

Magyarországon az ünnepi édességek jellegzetes hozzávalója a dió, ezért a karácsonyon kívül a húsvéti időszakban is kiemelkedő a kereslet a hazai dió iránt.

Az ipari alma felvásárlási ára is magasabb lesz, a FruitVeB számításai szerint a léalma ára a sokéves átlagnak tekinthető kilogrammonkénti 28 forintnál magasabb lesz.

A Németországba irányuló exporttételek ára kilónként 120–150 forint között volt, a belföldi frisspiaci termelői árak nettó 70–90 forint között mozogtak.

Magyarország az EU szilvatermesztésének 4-5 százalékát adja, amely az elmúlt években 1,3-1,6 millió tonna között ingadozik.

Az alma hasznosítási irányok közötti megoszlása várhatóan ebben az évben is 1/3 étkezési és 2/3 ipari alma lesz.

Az alelnök közölte azt is, hogy a kajszibarack-termés évjárattól függően a 10 és 40 ezer tonna között, míg az őszibaracké 15 és 60 ezer között ingadozik.

Az időjárás ráadásul a gyümölcs zamatára is hat: a jó íz feltétele a kiegyenlített vízgazdálkodás, a meleg és napsütéses időjárás.