
NAK: 68 kilogramm élelmiszert dobnak ki évente a magyarok fejenként
Hamarosan megváltoznak az Európai Unióban az élelmiszerhigiéniai szabályok, aminek egyik oka, hogy vissza akarják szorítani a pazarlást.

Hamarosan megváltoznak az Európai Unióban az élelmiszerhigiéniai szabályok, aminek egyik oka, hogy vissza akarják szorítani a pazarlást.

A körténél a dunántúli termőtájakon általában nagyon gyenge a termés, az ország északi, észak-keleti részein valamivel jobb a helyzet.

A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete és a NAK folyamatosan konzultál az áruházláncokkal annak érdekében, hogy átmenet legyen az import és a hazai dinnye között.

Július 1-jétől augusztus 20-ig lehet leadni az étkezési búza adományokat. A Kárpát-medencei Búza Összeöntés Ünnepét július 31-én tartják a szarvasi szárazmalomban.

A kamilla termesztésével napjainkban már csaknem az ország egész területén foglalkoznak, legnagyobb területen a Dunántúlon, Baranya és Somogy megyékben.

A gazdák adományait a koronavírus sem állíthatja meg; idén is elindul a Magyarok Kenyere program.

A baromfiágazat kibocsátása tavaly 365 milliárd forintot tett ki, a mezőgazdaság kibocsátásából 13, az állattenyésztéséből közel 39 százalékkal részesedett.

A legnagyobb kereslet a nagyvirágú krizantémfajták iránt van, 70 százalékban ezt vásárolják, de a teniszlabda nagyságú virágúak iránt is folyamatosan nő az igény.

Az Auchan és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a közelmúltban erősítette meg a magyar termelők piacra jutását segítő együttműködését.

A tavalyi évtől, baranyai termelők kezdeményezésére, már „magyar dinnye” feliratú matricával jelölik a hazai minőséget.

A hazai meggy körülbelül 80 százaléka exportra kerül, ebből 20-25 ezer tonna friss meggy, 38-45 ezer tonna meggybefőtt, 4-6 ezer tonna fagyasztott meggy.