Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon
Az MTI által megkérdezett borászok arról számoltak be, hogy szinte kivétel nélkül magas cukortartalommal szüretelik a szőlőt.
Az MTI által megkérdezett borászok arról számoltak be, hogy szinte kivétel nélkül magas cukortartalommal szüretelik a szőlőt.
A határidőig 4249 hektárra igényeltek zöldszüreti támogatást, ez a magasabb támogatási intenzitás ellenére sem éri el a tavalyi értéket.
A tőkék körüli munkákat az enyhe tél miatt már elvégezték, és idénymunkásban sincsen hiány, mert a más szektorokban felszabaduló munkaerő fel tudják használni.
Kitért arra is, a hazai borfogyasztás lehetne egy kicsit nagyobb, hiszen jelenleg 21-23 litert fogyasztanak fejenként az elvárható 25-30 liter helyett.
Az eddigi átlagtermés 80-90 mázsa, a fehér szőlőket 19-19,5-es, a kék szőlőket 20 feletti mustfokkal szüretelik.
A szekszárdi kadarka az egyik legősibb magyar borfajta, hungarikum, olyan jegyeket hordoz, amelyek a világ semmilyen más borában nem fedezhetők fel – mondta.
A villányi termőterület nyolcvan százalékát uraló kékszőlők közül több kedvelt, testes, karakteres vörösbort adó bordeaux-i fajtákat később kezdik szedni.