Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Elkészült a pécsi egyetem borászati kutatóintézetének első pezsgője

Első ízben készített pezsgőt a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete.

Első ízben készített pezsgőt a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, amely termékeit ősztől új márkanév alatt kínálja – közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

    A PTE közleménye szerint a világ hatodik legnagyobb, 1800 tételből álló szőlő génállomány-gyűjteményének fenntartója a jövőben Pécsi Egyetemi Borbirtok néven forgalmazza – az intézet oktatási és kutatási eredményeit is bemutató – termékeit, köztük az első pezsgőt, a Nadír 63-at.     Az újonnan elkészített borszármazék alapanyagául a több mint hetven éve működő kutatóintézet birtokán termő szőlő, a Zenit szolgált, a pezsgő pedig  arról kapta nevét, hogy a nadír a zenittel átellenes pont az éggömbön. Az ültetvény és a pince közötti tengerszintkülönbség 63 méter, innen az ital másik neve.

A zöldes-sárga színű pezsgő a közlemény szerint finom buborékokkal rendelkezik, gyümölcsös illatú, lecsengése hosszú.

A kutatóintézet válogatott borait és az új pezsgőt borászati szaküzletekben és webshopokban lehet megvásárolni,  emellett ősztől külön a tételekhez megálmodott ételekkel együtt is meg lehet kóstolni az italokat több pécsi és baranyai vendéglátóhelyen.     Az 1949-ben több évszázados egyházi birtok alapjain létrejött intézet fő feladata a kutatás, az oktatás és a szaktanácsadás, abban szőlőnemesítési, genetikai, szőlőtermesztés-technológiai és borászati kutatások zajlanak.     Mindezeket 30 hektár szőlőültetvény, 1600 négyzetméter alapterületű, 300 éves pince és akkreditált laboratórium szolgálja. A világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankjának számító intézet több mint 1800 tételből álló szőlőfajta gyűjteménnyel, 18 államilag elismert szőlőfajtával és 20 klónnal rendelkezik.     A közleményben felhívták a figyelmet arra is, hogy az országban egyedül Pécsen folyik világszínvonalú rezisztencia-nemesítés, melynek célja a környezettudatos, fenntarthatóbb szőlő-bor ágazat megteremtése és megerősítése.

(A fotó illusztráció)

További cikkek