Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Érik a földieper Nagykanizsa közelében, a Förhénc hegyen

Piroslik a szabadföldi eper a Nagykanizsához közeli Förhénc hegyen

Gyönyörű látványt nyújt a pirosló eper az MTI fotósa, Varga György november 19-én készített fotóin. A novemberben virágzó és gyümölcsöt hozó eper azonban nem számít ritkaságnak.

Annak ellenére, hogy tavasz végén ez az első termő gyümölcs, érési idejét az időjárás nagyban befolyásolja. A hőmérséklet, a csapadék és a napsütéses órák számától függően az eper a szezon lefutása után is képes teremni.

 

Érik a szabadföldi eper (Fragaria vesca) a Nagykanizsához közeli Förhénc hegyen 2023. november 19-én (Fotó: MTI/Varga György)

 

Másik neve a szamóca, és ő a legkorábban érő, Magyarországon is termesztett gyümölcs. Hajtatott, azaz fóliás termesztési körülmények között már akár április elejétől a fogyasztók rendelkezésére áll, főszezonja május elejétől június közepéig tart.

Szabadföldi termesztés esetében a hazai eper általában május végére, június elejére érik be, ugyanakkor az időjárási viszonyoktól függően képes előbb vagy később is teremni.

 

Mikor érik meg teljesen az eper?

 

Kellemes, édes illatuk van az érett eperszemeknek, és egységesen szép piros színűek. Ilyenkor érdemes őket leszeni, mert ekkor a legfinomabbak, és vitamintartalmuk is ilyenkor a legmagasabb.

Napjainkban az eladásara szánt epret sok esetben félig zölden, sárgán leszedik, és a gyümölcsök gyakorlatilag maguktól érnek meg. Amikor egységesen piros állapotban szedik le szárukról az érett szamócát, a szemek már nem tarthatók el sokáig. Néhány napon belül el kell őket fogyasztani.

 

Virágzó szabadföldi eper a Förhénc hegyen 2023. november 19-én (Fotó: MTI/Varga György)

 

Fontos megjegyezni, hogy a piros gyümölcs tartalmazza a legtöbb vitamint. A hűtőszekrény alsó részén tárolva még 2-3- napot eláll, de sokat veszít  – az egyébként magas – C-vitamin és antioxidáns tartalmából.

 

Nyitókép:  Érik a szabadföldi eper a Nagykanizsához közeli Förhénc hegyen 2023. november 19-én (Fotó: MTI/ Varga György)

Kövessen minket a Facebookon is!

 

MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek