Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Gátolja az öregedést, tele van vitaminnal és nagyon finom!

Vitaminban gazdag gyümölcs sok jótékony hatással.

Ma már négyévszakos gyümölcs a banán. Fogyaszthatjuk hidegben-melegben, és igen jót tesz a szervezetünknek. Nagy kedvenc a konyhában is, hiszen édes íze miatt jól használható ételek, sütemények alapjaként, illetve sütemény, fagylalt, csokoládé kiegészítőjeként.

Kalóriadús gyümölcs, energiát ad és rengeteg vitamin van benne. Nagyon sok rostot is tartalmaz, bővelkedik foszforban, kálciumban, káliumban, magnéziumban és vasban.

Magas C-vitamin tartalma révén ellenállóbbá teszi a szervezetet a különböző fertőzésekkel szemben. A vitaminok közül a C-vitaminon túl A-, és B-vitamin is van benne.

Miben tud segíteni a banán?

Rengeteg káliumot és magnéziumot tartalmaz. Fogyasztásával csökkenthetjük a magas vérnyomás kialakulását, de ha már fennáll a probléma, segíthet annak leküzdésében. Védi a csontokat, segít az idegek megfelelő működésében, támogatja az agyi funkciókat, javítja az agy vérellátását, növeli a koncentrációkészséget.

Közismerten hatékony segítség hasmenés esetén, de antacid hatásának köszönhetően a gyomorsav termelődését is szabályozza. Jótékonyan hat a bélrendszerre, segíti az emésztést.

Banánszüret Ugandában (Fotó/forrás: Pixabay)

A benne rejlő vitaminoknak köszönhetően hidratálja az arcbőrt, enyhíti a bőrpanaszokat. B6-vitamin tartalma révén lassítja a szervezet és a bőr öregedését.

Fontos megemlíteni, hogy sok fruktózt és szacharózt is tartalmaz, erre a fogyókúrázóknak és a cukorbetegséggel küzdőknek figyelniük kell.

Milyen banánfajták vannak?

Magyarországon leginkább a sárga színű banánt ismerik, de létezik több fajtája. A jávai kék banán Hawaiin és a Fülöp-szigeteken terem, a kubai vörös banánt pedig leginkább a Kanári-szigeteken termesztik.

(A nyitókép illusztráció)

További cikkek