A koronavírus-járvány miatti kétéves kényszerszünet után idén újra megrendezték március 3. és 5. között a Miskolci Kocsonyafesztivált.
Három színpadon gazdag zenei kínálat várta a közönséget, de a kocsonyaünnephez ezúttal kétnapos régiségvásár, valamint szombaton az Avasi Kvaterka is kapcsolódott egy jó kis borozgatós programmal.
„Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka”– tartja a mondás. Maga a legenda a középkorból származik, amikor Potyka Kata kocsmájában a langyos kocsonyalébe ugrott egy béka melegedni, ám kimászni már nem tudott. A megdermedt étel tálalásakor nagy szemekkel pislogott a meglepett vendégek felé. Ez a történet adta az ötletet néhány éve a miskolciaknak, hogy szervezzenek egy téli fesztivált.
Ez a mostani már a XV. Miskolci Kocsonyafesztivál. Látványos felvonulással és ünnepi megnyitóval kezdődött március 3-án, péntek délután a programsorozat. Három napon keresztül 75 gasztronómiai szolgáltató, több mint 20 kocsonyaárusító hely, és a színpadokon több mint 40 produkció várta a látogatókat.
Gazdag étel- és italkínálat, igazi gasztronómiai kavalkád fogadta a fesztiválozni vágyókat. A hagyományos téli ételek mellett a kocsonya számtalan változatából lehetett válogatni, de nem maradhatott el a házi rétes, kürtőskalács, lángos és a forralt bor sem. A jó hangulatról az ismert énekesek és zenekarok mellett utcazenészek is gondoskodtak.
Koncertet adott többek között a Paddy and the Rats, az Animal Cannibals, a Balkan Fanatik, a New Level Empire, Lotfi Begi, a Margarit Island, Gerendás Péter, a Miskolc Dixieland Band. A fesztivál külföldi fellépője, a Groove Coverage szombaton lépett színpadra.
A hagyományoknak megfelelően nagyszabású koncert zárta a Kocsonyafesztivált. Idén a rendezvény zárásaként, vasárnap délután Horváth Charlie „Charlie 75” című produkcióját hallhatta a közönség.
Miskolc szimbolikus épületét, az Avasi kilátót a rendezvény idejére zöld színnel kivilágították, így a város fölé magasodó tv-torony látványelemként is részese volt az eseményeknek.
Pontos adatok még nincsenek, de annyit már lehet tudni, hogy rendkívül jól sikerült az idei kocsonyafesztivál.
Szöveg és fotók: Vona Ildikó
Nyitókép: Helyben készült ételek a Kocsonyafesztivál kínálatában