Idén már a szokásosnál két héttel korábban élvezhetjük a kiváló minőségű hazai görög- és sárgadinnyéket, köszönhetően a termesztéstechnológia fejlesztésének és a fajtaválaszték bővülésének – tájékoztatott az Agrárminisztérium (AM).
Az elmúlt években a görögdinnye exportja jelentősen nőtt. A hazai fogyasztás is magas, a görögdinnye esetében fejenként 10-12 kilogramm, míg a sárgadinnyénél fejenként 1,5-2,2 kilogramm évente. 2024-ben összesen 3665 hektáron termesztenek görögdinnyét és 436 hektáron sárgadinnyét, amelynek területe az elmúlt évhez képest nőtt. Az idei szezonban várhatóan 160-180 ezer tonna görögdinnyét takarítanak be.
Jó termést hoz a magyar dinnye
Idén nem szenvedett fagykárt; az időjárási és a termesztési feltételek kedvezőek, mivel a dinnye kifejezetten kedveli a mostani napos, meleg időjárást. A magyar dinnye finom és egészséges is, hiszen tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, amelyek hozzájárulnak szervezetünk regenerálódásához, egészségünk megőrzéséhez. Különleges ízvilágukat pedig a helyi klimatikus adottságoknak köszönhetik a magyar dinnyék.
(Az MTI értesülései szerint)
Nyitókép: Görög- és sárgadinnye szeletelve (Fotó: MTI/ Sóki Tamás)