A magas koleszterinszint létrejöttéhez nagyban hozzájárul a rosszul megválasztott étrend. Aki odafigyel a táplálkozására, az normál szinten tudja tartani a koleszterinszintjét.
Egyik típusa a testzsíroknak a koleszterin, amely az élelmiszerekkel kerül be az emberi szervezetbe, valamint a máj is termeli. Ha a vérben túl magas a szintje, akkor károsan befolyásolja a szív- és az érrendszer működését.
Beszűkülhetnek vagy elzárulhatnak az erek, ha az érfalakon zsírlerakódások keletkeznek. Érelmeszedés néven ismert a folyamat, amely során kialakul a koszorúér-betegség, károsodnak egyes izmok és szervek, illetve akár stroke is bekövetkezhet.
Hogyan tarthatjuk rendben a koleszterinszintünket?
Ha magas a koleszterinszintünk, akkor csökkentsük a napi cukor, a sós vagy olajos rágcsálnivalók, csipszek mennyiségét, valamint az előrecsomagolt félkész és gyorsételek arányát.
Fogyasszunk kevesebb vörös húst, válasszunk inkább fehér húsokat (csirke, pulyka), illetve halakat. Kerüljük a zsíros tejet, tejterméket, és lehetőleg kerüljük az alkoholfogyasztást. Ha társaságban vagyunk és mégis szeretnénk valamit inni, akkor maximum 1-2 dl jó minőségű vörösbort fogyasszunk.
Mellőzzük a majonézalapú salátákat, viszont növelhetjük a napi rostbevitelt színes zöldségekből joghurttal készített salátával. A rizs és a krumpli köretek helyett is célszerű salátákat fogyasztani.
Napraforgóolaj helyett használjunk olívaolajat, vaj helyett együnk zöldségkrémet. Fontos a nyers zöldség és gyümölcs fogyasztása. Már napi egy alma segít megkötni a bélben a koleszterint is tartalmazó epesavat, ennek hatására pedig a máj koleszterint von el a vérből, aminek így csökken a szintje.
A borítókép illusztráció (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)