Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Márton napi libarizottó – Csabi chef konyhájából

Könnyű elkészíteni ezt a nagyon finom libaételt.

Közeleg Márton napja. Sok háznál ilyenkor kerül leginkább az asztalra liba vagy kacsa, főként sülve. Ki libacombot készít almás dinsztelt káposztával, tepsis krumplival, ki libazúza pörköltet sztrapacskával, ki húslevest maceszgombóccal, ki töltött libanyakat dödöllével.

Én most egy olyan ételt ajánlok a figyelmetekbe, amely kicsit olaszos, mégis magyaros.

LIBARIZOTTÓ MÁRTON NAPRA

Ez az étel amellett, hogy nagyon finom, a takarékos alapanyag-felhasználás miatt is említést érdemel.

A minap libaaprólékból főztem felejthetetlen húslevest, mely számomra ünnepi eledel. Akkor az igazi, ha a tradicionális húslevesbe minimum 10-15 féle hozzávalót teszünk, és hosszan, lassan főzzük.

Ezúttal libaaprólékot vettem a piacon.

Két szárny, szív, zúza, nyak, két láb alkotta az egységcsomagot, amely pár deka híján 2 kilóra rúgott. Húslevest főztem belőle, amit a család két napig fogyasztott, majd a megmaradt adagból készítettem a rizottós ételt.

A libarizotto és alapanyagai (Fotó: Csabi chef)

Íme a recept

Igazi olasz, rizottónak való rizsből egy jó teáscsészényit használok (de megfelel a normál rizs is). Nem kell megmosni, mert szükségünk van a külső „nyákos” részére is. Libazsírból egy kanálnyit teszek a serpenyőbe, majd apróra vágok egy jó nagy fej vöröshagymát.

Felhevítem a zsiradékot, belerakom a hagymát, erős lángon pirítom, majd mehet bele a rizs. Erős tűzön pirítom, aztán adok hozzá mintegy 5-6 kisebb gerezd zúzott fokhagymát.

Nyakon öntöm egy jó pohár fehér száraz borral. Amikor a bort elfőtte, folyamatosan egy-egy evőkanál húslevest adagolok hozzá.

Ezt erős lángon, folyamatosan kevergetve, a levet fokozatosan adagolva kell készíteni. Miután elfőtte a levét, akkor jöhet hozzá az újabb és újabb kanál húsleves. Közben sózom, borsozom, kakukkfűvel, majoránnával és csipetnyi chili paprikával ízesítem. Addig kell főzni, amíg mártásszerű lesz.

Libarizottó parmezám sajttal tálalva (Fotó: Csabi chef)

Mivel a többi alapanyag – a maradék hús és zöldség már eleve főtt-, így a húst. illetve a belsőségeket vékony csíkokra, a zöldséget (sárga-és fehérrépát, zellert, karalábét, krumplit) apró kockákra vágom.

A rizottót egy kanálnyi vajjal átkeverem, majd óvatosan hozzáadom a főtt dolgokat – még sót, ha szükséges -, és máris kész a libarizottó. Tálaláskor a tetejére parmezán sajtot reszelek. Isteni finom étel, kóstoljátok meg!

Szerző: Bán Csaba „Csabi chef”

MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek