A levendula gondozása nem túl bonyolult, és a növény szerencsére télálló is, így Magyarországon is sikeresen nevelhető – írja a HelloVidék.
Bár az első levendulaültetvényeket már az 1920-as években betelepítették Magyarországon, még sohasem volt annyira népszerű, mint napjainkban. Anno korának neves gyógynövényszakértője, egy bizonyos Bittera Gyula hozatta egyenesen Franciaországból a szaporítóanyagot. A levendula eddig az időpontig csak a középkori kolostorkertekből volt ismert az országban. Ebből is jól látszik, hogy eredetileg a mediterrán flórához tartozott, ám ma már télálló növény.
– Még 2013-ban kezdtünk házi szörpök készítésével foglalkozni és igen nagy kereslet mutatkozott a levendula ízű szörpre. Ekkor határoztuk el, hogy a jövőben erre mindenképp nagyobb figyelmet fordítunk. A levendulapalánták ültetését 2016-ban kezdtük meg, és minden évben bővítjük ezt a területet, mára hatszáznál is több levendulabokrunk van, melynek nagy részét saját palántáról neveltük. A levendula csodálatos növény, rendkívül ellenálló, gyorsan nő: a kezdetben 10 cm-es palánták mára 1mx1m-esre növekedtek. Gyönyörű a színe, a fotósok is nagyon kedvelik, csodás az illata, isteniek a belőle készített ételek, sütemények, italok. Szép a szemnek, a léleknek, csoda, ha valaki nem kedveli, ezért is ilyen népszerű. Felhasználása sokoldalú: szedhetjük csokorba, lemorzsolva illatpárnába tehetjük, a virágból készült olaj és aromavíz fertőtlenítő hatású, használjuk arc- és testápolásra, a levegő illatosítására – mondta el a HelloVidék kérdésére Boczné Lakatos Vanda, a Pellérden található, Bocz Családi Gazdaság egyik vezetője.
A baranyai településen azonban nemcsak a levenduláról szól minden: a hatalmas kertben rengeteg a gyümölcs, szőlő és a zöldség, emellett pedig vendégasztal szolgáltatás nyújtásával is foglalkoznak, ahol a saját alapanyagok kapják a hangsúlyt.
A teljes cikket ITT olvashatja.
A nyitókép illusztráció.