2 arany, 9 ezüst és 8 bronz minősítést hozhattak haza a magyar készítők a világ legrangosabb sajtversenyéről, a World Cheese Awards-ról.
A sajtkészítés világának egyik legnagyobb eseménye minden évben arra ösztönzi a készítőket, hogy nevezzék be a legkiválóbb termékeiket. Portugália adott otthont az idei rendezvénynek, ahol 47 ország kisüzemi és kézműves készítményei szálltak ringbe egymással. Az összesen több mint 4700 sajtot 240 tagból álló nemzetközi zsűri értékelte. Most 19 érmet szereztek a magyarok, ami igen szép eredménynek számít.
A magyar sajtkultúra a 19. század végén indult el, akkor még elsősorban juhtejből készítettek sajtokat, kezdetben svájci, olasz és holland sajtmesterek vezetésével. A 20. század elejére aztán több hazai sajttermelő szövetkezet is alakult, ám ezek kibontakozását előbb egy járvány, később a szocialista idők gátolták meg. A rendszerváltoztatás után kapott igazi lendületet a sajttermelés, 2018-ban egy nagyszabású kampány is elindult a sajtfogyasztás népszerűsítése érdekében.
A Portugáliában tartott verseny magyar aranyérmesei
Arany minősítést kapott az idei World Cheese Awards-on versenyző magyar termékek közül a Breier Farm Pilisi sajtja és a Caritas Vidékfejlesztés Gyergyói kézműves sajtja.
12 döntőbe jutott sajt közül választotta a zsűri az év sajtjának a portugál Quinta do Pomar sajtműhely Queijo de Ovelha Amanteigado sajtját, amely egy nyerstejből készült lágy juhsajt.
A nyitókép illusztráció – Utcarészlet Portóban (Fotó/forrás: Pixabay)