Beköszöntött az adventi időszak. Most egy igazi karácsonyi ételt, a töltött káposztát fogom elkészíteni – természetesen saját recept alapján.
Számomra a karácsony a leggyönyörűbb ünnep. Emlékszem, gyerekkoromban mennyire izgultunk, hogy szép, havas karácsony legyen, aztán meg azért, hogy mit hoz a Jézuska. A konyhát belengték az ínycsiklandozó illatok, a Mama pedig már hajnalban felkelt, hogy idejében elkészüljön és tökéletes legyen a szenteste.
Minden évben főzök töltött káposztát, és most egy olyan receptet osztok meg veletek, drága Barátaim, amely igazi ínyenc fogás a karácsonyi asztalon.
TÖLTÖTT KÁPOSZTA SZŐLŐLEVÉLBEN –
főtt-füstölt csülkös kolbásszal töltve
Saját készítésű káposztát használok, amit néhány nappal előtte tettem el pontosan úgy, ahogy a kovászos uborkát szoktam.
3 kiló szeletelt káposztát veszek, és belerakom egy nagy, öt literes befőttesüvegbe úgy, gazdagon teszek közé fokhagymát, szemes fekete borsot, babérlevelet. Fazékban 2 liter vízbe 3 púpos kanálnyi sót szórok, felmelegítem, majd óvatosan beleöntöm a káposztás üvegbe.
Tetejére 10 deka fehér kenyeret borítok – ezzel le is zárom -, letakarom, egy nagyobb edény alá teszem, aztán mehet a radiátorra, ugyanis hő kell ahhoz, hogy megkovászolódjon.
Két nap múlva a kenyeret leveszem a tetejéről, és másnapra kész is a csodás sárgás, ropogós, savanyú káposzta, ami egyébként igazi vitaminbomba.
Így készül az ínyenc töltött káposzta
10 dekányi füstölt szalonnát kockára, 15-20 deka kolozsvári szalonnát vékony csíkokra vágok, majd beledobom egy nagyobb fazékba és jól kipirítom.
Közben 3 fej vöröshagymát megtisztítok, szálára vágok, ráteszem a szalonnákra; ezt követően 2-2 paradicsomot, tv- paprikát összevágva és egy csipet sót hozzáadok, majd rádobom a kissé kinyomkodott káposztát. Erős lángon jól összepirítom, elkeverem, meghintem őrölt, nemes pirospaprikával. Néhány percig kevergetve sütöm, majd kevés vízzel felöntöm, és fedő alatt főzöm egy jó órát.
Ezalatt az étel másik lelkét készítem el.
1-1,5 kilónyi darált húst vettem, vegyesen a lapockából, hasaaljából, illetve előző nap főztem csontozott füstölt csülköt, amelyből 60 dekányit jó apróra késsel összevágok. A kolbásztöltelékhez összegyúrom a húst 3-3 kávéskanál sóval, törött borssal, 8-10 gerezd zúzott fokhagymával, 2 evőkanál pirospaprikával, majd hozzáadom a vagdalt csülköt. Megkóstolom az elkészült tölteléket.
Ha valaki több fűszerrel szereti, akkor bátran tehet még bele!
1 nagy csésze basmati rizst előfőzök néhány percet, majd – a vizet leöntve róla -hozzákeverem a töltelékhez. 1 nagy fej vöröshagymát apróra vágok, megdinsztelem – ez is megy a töltelékbe. A rizst csak azért főzöm ennyit, mert a rizsen lévő keményítőanyag tartja majd össze a töltelékem, tojást nem is használok ehhez.
Kis pihentetés után a félmaréknyi töltelékeket egyenként SZŐLŐLEVÉLBE tekerem. Ezeket a szőlőleveleket a török Riviérán érlelte a nap, de a görög is frenetikus.
A fazékban fövő káposztát elfelezem, az elkészült töltelékeket szépen elosztom, majd betakarom a káposzta másik felével. Egy csésze savanyú lé, annyi víz szükséges, hogy ellepje, aztán a maradék szőlőlevéllel lefedem az egészet. Még két órát főzöm lassú tűzön és kész.
Jó étvágyat!
Szerző: Bán Csaba „Csabi chef”