Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Megújul a regéci vár

560 millió forintos támogatást nyert Regéc önkormányzata a vár felújítására. A zempléni település büszke arra, hogy II. Rákóczi Ferenc fejedelem itt töltötte gyerekkorát,

560 millió forintos támogatást nyert Regéc önkormányzata a vár felújítására. A zempléni település büszke arra, hogy II. Rákóczi Ferenc fejedelem itt töltötte gyerekkorát, így a fejlesztés során a téglalap alakú, négyszintes Öregtornyot teljesen helyreállítják, ami később kiállítások helyszíne lesz.

 

A turisták multimédiás, interaktív bemutatók segítségével kapnak majd képet a vár történelméről, építéséről, hadászati eszközeiről, de itt fogják elhelyezni a régészeti feltárások során előkerült leletanyagot is.

A mostani rekonstrukció az északi részen történik, ahol épül egy új, fűtött fogadóépület, a várfaluban pedig egy látogatóközpont. A megújult torony tövében kialakítanak egy olyan színpadot, ami koncertekhez nyújt majd megfelelő teret. A beruházás befejező időpontja szeptember 30-a, de a település vezetése folytatni szeretné a fejlesztést az egykori kápolna, a palotaszárny és a pincék helyreállításával.

Jövőre indul a Nemzeti Várprogram, mely 25 milliárd forint uniós és állami forrást biztosít 2016 és 2018 között 32 állami tulajdonú vár felújítására. A keretből fejlesztendő várak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében: Diósgyőr, Szerencs, Ónod, Mogyoróska, Sárospatak, Szögliget, Regéc. Egy építmény 1,5 milliárd, amennyiben világörökségi helyszínen található, akkor 3 milliárd forintnyi támogatást kaphat.

MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek