Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Capa fotója nyomán nyilvánították védetté az épületet

Védetté nyilvánítottak egy Robert Capa-fotón szereplő madridi épületet

Védetté nyilvánított a madridi városvezetés egy olyan épületet, amely Robert Capa egyik közismert, spanyol polgárháborús fényképén szerepel.

Az 1936-ban készült felvételen gyerekek láthatók a járdán ülve egy lövedéknyomoktól lyukas, téglafalu épület előtt. A magyar származású világhírű fotóriporter képe a Regards és a Zürcher Illustrierte című újságok címlapján jelent meg.

Az önkormányzat a védetté nyilvánítás után 500 ezer euróért tervezi kisajátítani az épületet, hogy polgárháborús múzeumot hozzon létre benne egy 258 négyzetméteres kiállítótérrel és konferenciateremmel. A városvezetés szerint ugyanis az ingatlannak polgárháborús emlékként szimbolikus értéke van.

Különös egybeesés, hogy épp nemrégiben bukkant fel az épületről készült Robert Capa-fotó eddig egyetlen ismert eredeti kópiája. Egy polgárháborús felvételeket gyűjtő spanyol férfi az interneten vásárolt egy kilenc fényképből álló csomagot, és abban talált rá erre a különlegességre. Mint kiderült, a kópiát, több másikkal együtt egy polgárháborús menekült bízta rá egy brit tengerészre, aki azokat Nagy-Britanniába vitte.

(Fotó: okdiario.com)

MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek