Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Folytatódik az egri vár és erődrendszer turisztikai célú fejlesztése

Tuzson Bence közölte: a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében 39 műemlék - 20 kastély és 19 vár - újul meg.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében újabb csaknem kétmilliárd forintból folytatódik az egri vár és erődrendszer turisztikai célú fejlesztése – jelentette be a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára Egerben.

Tuzson Bence közölte: a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében 39 műemlék – 20 kastély és 19 vár – újul meg. Ezek új funkciókkal is gazdagodnak annak érdekében, hogy adottságaikhoz igazodó módon megfeleljenek a mai turisztikai igényeknek.

“Az egri vár nem csupán egy műemlék, hanem egy nemzeti szimbólum, mely azt üzeni az utókornak: ha van akarat és elhatározás, akkor meg lehet védeni egy országot, annak kultúráját és jövő nemzedékeit” – fogalmazott az államtitkár. E falaknak lelke, közösségteremtő ereje van, ezért kiemelt jelentőségű feladat az épületegyüttes felújítása és turisztikai célú fejlesztése, mely több lépcsőben, Magyarországon egyedülálló módon összesen mintegy 9 milliárd forintból valósul meg – tette hozzá.

Virág Zsolt miniszteri biztos elmondta: a várhatóan másfél évig tartó beruházás keretében számos egyéb rekonstrukció mellett helyreállítják a Varkoch-kapubástyát és korabeli szerkezetű, működőképes felvonóhidat építenek. A fejlesztés meghatározó eleme egy új látogatóközpont és a vár, valamint a környék történelmét megelevenítő film, amelyet az itt kialakított modern vetítőteremben láthat majd a nagyközönség – tájékoztatott.

Nyitrai Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott felidézte az épületegyüttes történelmét és úgy vélte: a falak és velük együtt a város, az ország egykori védelmezőihez hasonlóan ma sem tűzhetünk ki más célt, mint a haza védelmét, amikor egy “modernkori népvándorlás keretében, idegen kultúrából érkező népek döngetik kapuinkat.” Megjegyezte: május 26-án, az európai parlamenti választások napján arról döntünk: megvédjük-e az országot és keresztény kultúránkat.

Habis László, a város polgármestere rámutatott: 2010 óta folyamatos Eger idegenforgalmának minőségi és mennyiségi fejlődése, amiben nagy szerepe van a várnak. Tavaly a megyei jogú városok közül Eger volt a leglátogatottabb.

„Az egri vár turisztikai célú fejlesztése” alapkőletételi ünnepségén a résztvevők egy időkapszulát is elhelyeztek Dobó kicsinyített kardjával, Egri vár emlékéremmel és egy, az önkormányzati képviselők kézjegyeit viselő, a vár eddigi fejlesztéseiről készült nyilatkozattal.

(Heves Megyei Kormányhivatal)

MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek