A szentendrei Skanzenben a gasztronómia, a konyha bemutatása ma már több mint enteriőrök sokasága vagy éppen kenyérlángos árusítása a fesztiválokon.
Sokrétegű interpretációs megoldások idézik fel a régi korok, hétköznapok történeteit, a sparherdek, vádlik, mászókémények világát.
A konyha olyan hely, ahol a nyersanyagok étellé válnak, olyan tér, amely összeköti a magánéletet a külvilággal. A magyar népi építészetben a konyha mint önálló helyiség térben és időben is nagy változatosságot mutat. A különbségeket leginkább a tüzelőberendezés típusai, valamint a házfejlődési tradíciók határozták meg. A Szabadtéri Néprajzi Múzeumban ennek a konyhafejlődésnek számos eleme megtalálható, enteriőrös bemutatásban.
A nyugat-dunántúli füstösházak egyik utolsó hírmondója a Skanzenben látható. A három oldalról kerített boronaház igen tágas, legfontosabb része az agyagföldből épített kemence, amely miatt a füst a konyhában terjengett, majd a nyitott ajtón keresztül távozott.
A teljes cikk elolvasásáért kattintson IDE!