Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Az üzemanyagárak húzták az inflációt

Az üzemanyagok 0,8 százalékponttal járultak hozzá az infláció emelkedéséhez.
Magyar Nemzeti Bank

Az előző hónaphoz képest az infláció 0,6 százalékponttal 3,7 százalékra emelkedett, míg a maginfláció 0,2 százalékponttal 3,9 százalékra csökkent – az infláció emelkedését döntően az üzemanyagok árának növekedése okozta – így értékelte a pénteken megjelent inflációs adatokat a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az üzemanyagok 0,8 százalékponttal járultak hozzá az infláció emelkedéséhez.

A jegybank által számított és a tartósabb inflációs tendenciákat megragadni hivatott mutatók is többnyire mérséklődtek az előző hónaphoz képest. Az indirekt adóktól szűrt maginfláció 0,3 százalékponttal 3,1 százalékosra, a keresletérzékeny termékek inflációja 0,2 százalékponttal 3,2 százalékkal csökkent, míg a ritkán változó áru termékek inflációja változatlanul 3,8 százalékon maradt.

Az üzemanyagárak a kőolaj világpiaci árának emelkedésével párhuzamosan nőttek az előző hónaphoz képest. Az üzemanyagok éves inflációjának kétszámjegyű emelkedésében pedig a tavalyi árcsökkenés bázishatása is jelentős szerepet játszott.

Az árazási döntéseket a koronavírus-járvány megjelenését követően nagyobb változékonyság és a szokásostól eltérő szezonális mintázat jellemezte – tette hozzá ezúttal is az MNB elemzése.

Az idei év első hónapjaiban a tavalyinál alacsonyabb átárazás valósult meg, míg tavaly szeptembertől a dezinflációs hatások erősödésével párhuzamosan az év utolsó hónapjaiban általánosan alacsonyabb árdinamika volt jellemző. Jelenleg az infláció alakulását az üzemanyagárak emelkedése határozza meg – állapította meg a jegybank.

Márciusban a tartós iparcikkek árindexe az előző hónaphoz képest csökkent, míg a nem tartós iparcikkek árindexe kismértékben emelkedett. A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal nőttek. A korábbi évek átlagánál alacsonyabb árváltozást főként a mobiltelefon, internet árak csökkenése okozta – tette hozzá az MNB.

Az élelmiszerek inflációja tovább mérséklődött márciusban. A termékkörön belül a feldolgozatlan élelmiszerek árindexének mérséklődéséhez döntően a burgonya, illetve a friss zöldségek, gyümölcsök járultak hozzá, míg a feldolgozott élelmiszerek körében a feldogozott hústermékek és a tejtermékek visszafogottabb árváltozása magyarázza az infláció csökkenését.

Kövessen minket: Facebook 

MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek