Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Hódmezővásárhely 2,3 milliárdos többletkiadással számol

2,3 milliárdos kormányzati támogatást tart szükségesnek Hódmezővásárhely polgármestere az energiahordozók drágulása következtében.

2,3 milliárdos kormányzati támogatást tart szükségesnek Hódmezővásárhely polgármestere amiatt, hogy az energiahordozók drágulása következtében emelkedtek a város kiadásai.

 

2,3 milliárd forint többletkiadást jelent Hódmezővásárhelynek

 

Márki-Zay Péter (MMM-Tiszta Vásárhelyért Egyesület) a Csongrád-Csanád megyei város közgyűlésének csütörtöki ülésén elmondta, az áram- és a földgázár emelkedése mintegy 2,3 milliárd forint többletkiadást jelent Hódmezővásárhelynek, amit kormányzati támogatás nélkül nem tud kifizetni az önkormányzat.

A polgármester közölte, 2,3 milliárd forintból 100 millió forintot tudnak “kigazdálkodni” takarékossági intézkedésekkel. Kérdésre válaszolva példaként elmondta: a Kovács-Küry Időskorúak Otthonában az energetikai beruházással 77 százalékos megtakarítást értek el, a 118 szociális lakás esetében a felére csökkennek a lakók költségei.

 

Az energiaár-növekedés súlyos probléma, ami egész Európát sújtja

 

Megjegyezte, a magasabb energiaárak miatt az áfabefizetésekből az állam 150 milliárdos pluszbevételre tesz szert.

Horváth Zoltán (Fidesz-KDNP – Szeretem Vásárhelyt Egyesület) hangsúlyozta: az energiaár-növekedés súlyos probléma, ami egész Európát sújtja; a háború előtt is emelkedtek az energiaárak, majd Brüsszelben életbe léptették a szankciókat, aminek következtében tovább nőttek az árak. Magyarország ez ellen úgy lép fel, hogy itt rezsicsökkentés van az átlagfogyasztásig – tette hozzá.

 

Hódmezővásárhely 80-85 százaléka belefér a rezsicsökkentett energiamennyiségbe

 

Cseri Tamás (Fidesz-KDNP – Szeretem Vásárhelyt Egyesület) megjegyezte, hogy bár Márki-Zay Péter szerint az állam jól jár a 150 milliárd forint plusz áfabevétellel, a rezsicsökkentés finanszírozása nagyjából 1000 milliárd forintba kerül. Hozzátette: Hódmezővásárhely lakóinak 80-85 százaléka belefér a rezsicsökkentett energiamennyiségbe.

Napirend előtt Horváth Zoltán rákérdezett arra, hogy hány embert terveznek elbocsátani, és milyen intézményeket zárnak be. A polgármester azt mondta, a strandot nem tervezik bezárni, de medencék leengedése, kivonása a működésből valóban szóba került. Hozzátette: minden városi cégvezetőnek meg kell vizsgálnia, hogyan tudnak energiafelhasználást és költségeket csökkenteni.

Forrás: MTI.

Nyitókép: hodmezovasarhely.hu archív

 

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

További cikkek