Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Tata különleges forrástava hűsítő fürdőzést kínál

Kánikula idején izgalmas úti cél a tatai Grófi-tó, ráadásul a környéke is gyönyörű
A tatai Grófi-tó

Tata városa rengeteg látnivalójával csábítja a turistákat. Sétálhatunk az Öreg-tó körül, megcsodálhatjuk az Esterházy-kastélyt, finom ételeket kóstolhatunk a két Michelin-csillagos Platán Gourmet étteremben, bejárhatjuk a Fényes Tanösvényt, és csobbanhatunk a Fényes Fürdő medencéjében.

Tatán több kisebb állóvizet kereshetnek fel a kirándulók, néhányban fürödni is lehet. Ilyen a Grófi-forrástó. Az Esterházy család tulajdonában volt ez a terület, és a helyiek tudni vélik, hogy a grófné is szívesen fürdőzött a tóban.

Mitől különleges Tata forrástava?

A meder alján lévő forrásokból bugyog felfelé a 20-22 fokos, kristálytiszta víz. Mivel a tómeder mély, csak gyakorlott úszóknak javasolt a fürdés benne.

 

A tatai Öreg-tó
A tatai Öreg-tó (Fotó: MTI/ Molnár-Bernáth László)

 

Mesés látványt nyújt a Grófi-tó környéke is. A Fényes Tanösvény az Által-ér völgyében, természetvédelmi területen található, Tata északnyugati határán. Fapallós útja a láp fölött vezet, az 1350 méter hosszú táv azonban változatos és izgalmas, hiszen az út nagy részét pallókon, kötélhidakon, cölöpjárdán teszik meg a látogatók.

A lápréten többféle védett növényt lehet megfigyelni. Többek közt megtalálható itt a pókbangó, a fehér tündérrózsa, a tavaszi tőzike, a poloskaszagú kosbor, és a tó körüli madárvilág is gazdag fajokban.

Nyitókép: A tatai Grófi-tó (Fotó/ forrás: Fényes Fürdő/ Facebook)

MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek