Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Megváltoztatta a nevét a közkedvelt Háromszék Táncegyüttes

Bővíti repertoárját a táncegyütes, ezért szükséges a változtatás

Bővíti profilját a sepsiszentgyörgyi társulat. Kovászna Megye Tanácsa legutóbbi ülésén elfogadta a Háromszék Táncegyüttes névváltoztatását, így a társulatot mostantól Háromszék Táncszínháznak hívják – adta hírül Facebook oldalán a társulat.

A névváltoztatással együtt tevékenységi körüket is bővítik. Ezentúl utánpótlás neveléssel is foglalkoznak, és ennek keretében kerül az intézményhez a Százlábú ifjúsági tánccsoport.

Sepsiszentgyörgyön 1990-ben alakult a Háromszék Táncegyüttes. 1999-ig állami költségvetésből működő hivatásos néptáncegyüttes volt, majd tíz éven át Sepsiszentgyörgy önkormányzatához tartozott. 2009-től lett az intézmény hivatalos fenntartója Kovászna Megye Tanácsa. A folklór műsorok.

A Háromszék Táncegyüttes céljai

Táncegyüttesként célul tűzték ki az erdélyi etnikumok népzene- és néptánckultúrájának gyűjtését, továbbadását. Háromszék Táncszínházként a hagyományok ápolásával szeretnének kialakítani egy új formavilágot, egyedi színházi nyelvezetet. A hagyományos folklórműsorok és a kortárs táncszínházi elemek ötvözésével olyan arculatot alakítottak ki, amely révén képesek megszólítani a 21 .század emberét.

A névváltoztatást egyrészről az indokolta, hogy repertoárjuk már rég túllépett a folklór előadásokon – az elmúlt években mintegy 25 táncszínházi produkciót készítettek -, másrészről anyagi oka is van, hiszen eddig táncegyüttesként számos olyan pályázati lehetőségtől estek el, amelyek színházi társulatoknak voltak kiírva.

A “Petőfi 200” produkciójuk előzetese megtekinthető alább:

Nyitókép: Szabadtéri  bemutató közben (Fotó/forrás: Háromszék Táncszínház/Facebook)

Kövessen minket a Facebookon is!

További cikkek