Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Megnyitotta új évadát a Miskolci Nemzeti Színház

Az évadnyitó társulati ülés után megkezdődtek a próbák.

Augusztus 21-én megtartották az évadnyitó társulati ülést, ezzel elkezdődött a teátrum 201. évada. Izgalmasnak ígérkezik a 2024-2025-ös szezon, hiszen kínálatában szerepel operett, bohózat, opera-ősbemutató, zenés színmű, mesejáték, táncprodukció, Az üvegcipő folytatása és Shakespeare-tragédia, a Rómeó és Júlia.

Hagyományosan az évadnyitó társulati üléssel kezdődik el az új évad, a mostani azonban rendhagyónak számít: a nézőtéren két nyertes ült, a színpadon két polgármester.

Béres Attila igazgató köszöntette Guzi Blanka DVTK-s öttusázót – aki a párizsi olimpián negyedik helyet ért el -, és ajándékba adott neki egy miskolci színházbérletet, valamint a régi színpad deszkájának egy darabját. A direktor gratulált Mészöly Anna színésznőnek, a miskolci társulat tagjának is, akit a legjobb színésznőnek választottak a Locarnói Filmfesztiválon a Fekete pont című filmben nyújtott alakításáért.

Mindkét városvezető, Veres Pál jelenlegi polgármester és Tóth-Szántai József megválasztott (október 1-étől hivatalba lépő) polgármester mondott néhány ünnepi szót, és ők is kaptak egy-egy keretbe foglalt deszkadarabot.

Béres Attila (b-j) Tóth-Szántai József és Szabó Máté az évadnyitón (Fotó: Vona Ildikó/PannonHírnök)

Veres Pál méltatta a társulat munkáját. Kiemelte, hogy a miskolciak szeretik a színházukat és biztos abban, hogy a társulat a következő évadokban is folytatja azt a fajta munkát, szellemiséget, ami jellemezte őket az előző évadokban.

Tóth-Szántai József elmesélte, hogy fiatalon neki is volt lehetősége ezen a színpadon állni, ugyanis néhány emlékezetes produkcióban ő is benne volt statisztaként. A jelenlegi Miskolci Nemzeti Színház teljesítményéről pedig azt mondta: ez egy kitűnő szellemi műhely, amire vigyázni kell.

Veres Pál polgármester köszönti a társulatot (Fotó: Vona Ildikó/PannonHírnök)

Béres Attila végül üdvözölte a társulat új tagjait: Rácz János és Fazakas Júlia színművészeket, José Antonio Troncoso de la Fuente táncművészt. Köszöntötte Puskás Balázst, aki egyetemistaként tölti itt a színházi gyakorlatát és Mikita Dorka Júliát, aki végzős egyetemistaként tér vissza Miskolcra.

Már szeptemberben lesznek premierek: a Csókos asszony című operett a Nagyszínházban, a Ludas Matyi című mesejáték a Kamaraszínházban és a Pókfonálon kortárs színmű a Játékszínben.

 

A 2024-2025-ös évad bemutatói

Nagyszínház:

Zerkovitz Béla: CSÓKOS ASSZONY – operett (rendező: Szőcs Artur)

William Shakespeare: RÓMEÓ ÉS JÚLIA – tragédia (rendező: Béres Attila)

Ken Ludwig: PRIMADONNÁK – bohózat (rendező: Keszég László)

Ruggero Leoncavallo: BAJAZZÓK – opera és Cser Ádám: ATELIER – opera (ősbemutató) (rendező: Szabó Máté)

Peter Weiss – Richard Peaslee: MARAT/SADE – zenés színmű (rendező: Rusznyák Gábor)

Kamaraszínház:

Fazekas Mihály – Hajós Zsuzsa: LÚDAS MATYI – zenés mesejáték (rendező: Markó Róbert)

John Millington Synge: A NYUGAT CSÁSZÁRA – rémbohózat (rendező: Ascher Tamás Kossuth- és Jászai-díjas)

MAYERLING – táncjáték – A Miskolci Balett előadása (koreográfus: Kozma Attila)

Weöres Sándor: A KÉTFEJŰ FENEVAD – történelmi panoptikum két részben (rendező: Szőcs Artur)

Lőrinczy Attila: AZ ÜVEGCIPŐN TÚL, avagy mi történt azután, hogy Irma meghódította Sipos úr szívét? – kortárs magyar vígjáték (ősbemutató) (rendező: Keszég László)

Nyikolaj Erdman: AZ ÖNGYILKOS – vígjáték (rendező: Szabó Máté)

HÁRY JÁNOS – táncjáték–gyermekelőadás – A Miskolci Balett előadása (koreográfus: Kozma Attila)

Játékszín:

Alexandru Popa: PÓKFONÁLON – kortárs színmű (rendező: Rusznyák Gábor).

 

A nyitókép Éder Vera fotója

További cikkek