Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Legalább kétszer kellene halat ennünk minden héten

Halfogyasztással sokat tehetünk az egészségünkért.

Szakemberek szerint hetente legalább két alkalommal kellene halat fogyasztanunk. Általánosságban elmondható, hogy a halhúsban kevés a koleszterin, könnyen emészthető, zsírszegény, teljes értékű fehérjeforrás, mely az alacsony kalóriatartalom mellett sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. 

Ha pénztárcabarát megoldást keresünk, akkor jó választás a busa. Lehet sütni, főzni, füstölni, készülhet belőle halleves, pörkölt és még halburger is.

Teszünk az egészségünkért is, amikor halat eszünk

Az apróhalak mellett messze a legolcsóbb hal a busa. Fele annyiba kerül, mint a ponty, és negyedannyiba, mint a harcsa. Nagyszerű ételeket készíthetünk busából, fontos viszont tudni: erős fűszerezést igényel. Legalább két órával az elkészítés előtt be kell pácolni, de még jobb, ha az előző napon. Lehet fokhagymás tejbe beáztatni; ha csak sózzuk-fűszerezzük, akkor is hagyni kell állni egy-két órát.

A busa növényevő hal, eredeti élőhelye Kína, a magyarországi folyókba az 1960-as évektől végzett telepítések következtében került. Húsa nagyon egészséges, rendszeres fogyasztása segít megelőzni az érelmeszesedést. A zsírjában található telítetlen zsírsavak, omega-3 zsírsavak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását gátolják.

A tiszai halászlé pontyból készül (Fotó/forrás: hungarikum hu)

Ha hajlandók vagyunk többet fizetni, akkor elegánsabb halfajtákat is vásárolhatunk. A lazac, a tőkehal, a hering, a makréla, a szivárványos pisztráng, a sügér, a tonhal húsa rengeteg vitamint, ásványi anyagot és más, az emberi szervezet működéséhez nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmaz.

Energiabomba a halétel

Megtalálható bennük az A-, B6-, B12- és D-vitamin, a kálium, cink, vas, szelén, foszfor, magnézium és az ómega-3 zsírsavak. Ezek hozzájárulnak az agy megfelelő fejlődéséhez, nélkülözhetetlenek az idegrendszer, a szem és az immunrendszer működéséhez, javítják az egészségi állapotot. Jó néhány daganatos, érrendszeri, illetve krónikus betegség kialakulásának megelőzésére is alkalmasak.

Nyitókép:Sült lazac zöldségtálon (Fotó/forrás: Pixabay)

MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek