Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

A fenntarthatóságot segíti a Fisher-Price új fa játékcsaládja

Megérkezett a Fisher-Price új terméke, a Wood.

Kidobás helyett a megőrzést, a továbbadást, a játékok kincsként való megőrzését szeretné segíteni a Fisher-Price az új fa játékcsaládjával. Ezeket a játékokat a világpremierrel egyidőben bárki kipróbálhatotta szeptember 21-én Budapesten, a Brendon Váci úti nagy Tescoban megnyílt új üzletében. A bemutatón részt vett Dr. Sipos Lilla pszichológus és Török Kata, a Mattel magyarországi marketing menedzsere is.

Egyre jobban felértékelődik a játékok megőrzése, a családon belül megtartásuk iránti igény Európában. A megkérdezett felnőttek 2/3-ada törekszik arra, hogy olyan játékokat adjon a gyerekeik kezébe, amelyekkel még ők is használtak kiskorukban – derül ki a Mattel játékgyártóhoz tartozó márka, a Fisher-Price megbízásából készült friss kutatásból.

A felmérést az Obsurvant végezte 2024 májusában Európa több államában (Görögország, Anglia, Lengyelország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Benelux államok, Törökország, Németország, Norvégia), országonként 2000 felnőtt megkérdezésével.

A felmérés arra is rámutat, hogy a szülők ennek azért is tulajdonítanak nagy jelentőséget, mert a régi játékok a nagyszülők számára is ismerősek és velük ők is sokkal könnyebben játsszanak az unokáikkal. Közülük is a fa játékok emelkednek ki a mezőnyből, amelyek a kutatásba bevont emberek jelentős hányada (átlagosan több mint 60%) szerint a legjobbak és úgy vélik, hogy a leginkább ezek állják ki az idő próbáját.

Nem csoda, hogy a régi játékok családon belüli tovább ajándékozása egyre jellemzőbb Európában – emelik ki a felmérés készítői. A Fisher-Price azzal támogatja ezt az örvendetes folyamatot, hogy idén szeptemberben világszerte, így Magyarországon is bevezeti az időtálló, fából készült, nyílt végű, illetve a generációk közti játékra ösztönző, hat hónapos és öt éves kor közti gyerekeknek szánt Wood termékeit.

Török Kata és Sipos Lilla a budapesti játékbemutatón 2024. szeptember 21-én

„A fából készült játékok a legidőtlenebbek. A Fisher-Price kutatásából is az derül ki, hogy a válaszadók többsége (közel 70%) szerint ezek a játékok a legjobbak a közös játékhoz és azzal a megkérdezettek szinte kivétel nélkül egyetértettek, hogy az a játék a legélvezetesebb, amikor mindenki együtt tud játszani a családban.

A Wood bevezetésével ezekhez az alapokhoz térünk vissza, hogy vele egy olyan szórakoztató, tanulságos és az egészséges fejlődést elősegítő játékélményt biztosítsunk, amit a nagyszülők, a szülők és a gyerekek egyaránt szeretni fognak.” – mondta Török Kata, a Mattel magyarországi marketing menedzsere.

Ezt támasztják alá Dr. Sipos Lilla pszichológus tapasztalatai is, aki szerint a természetes anyagból készült fajátékok olyan tartós és sokoldalú játékok, amelyek túl azon, hogy biztonságosak ezernyi módot nyújtanak ahhoz, hogy a gyerekek szabadon kifejezhessék általuk magukat.

Megérkezett a Fisher-Price új fa játékcsaládja

Az 1931-ben alapított, a szórakoztató és tanulási élményt nyújtó játékok megalkotására fókuszáló Fisher-Price® új Wood kollekciójában egyaránt helyet kapnak a kirakósok, az építő és zenélős játékok, amelyek biztonságos használatát a vállalat Play Lab szakértői tesztelték, így a szülők nyugodtak lehetnek afelől, hogy a gyermekek fejlődését segítő, problémamegoldásra és még sok minden másra tanító játékokat adhatnak a kicsik kezébe a világ 150 országában, köztük Magyarországon is. A Fisher-Price Wood termékek 2024. szeptemberétől kaphatóak kizárólag – a magyar kismamák és apukák megbízható társának számító – Brendon üzleteiben.

Sipos Lilla, Oltyán Erzsébet és Török Kata

Dr. Sipos Lilla pszichológus tanácsai gyerekjáték vásárlásához:     

Első és legfontosabb szempont a biztonság. A játéknak ne legyenek apró, lenyelhető alkatrészei, éles, hegyes peremei. A csecsemő játékának része a dobálás, leejtés, ütögetés, ezért legyen strapabíró, ne törjön, karcolódjon könnyen. A csecsemő az ajkaival is megismer, mindent a szájába vesz, ezért a játékszer ne tartalmazzon káros vegyi anyagokat. Figyeljük a biztonsági tanúsítványokat, megbízható márkákat válasszunk.

Második szempontnak a pszichológiai szempontot gondolom. Ehhez azt érdemes a szülőnek végig gondolnia, hogy milyen létállapotban van a csecsemő és mire való a csecsemőkor?

A csecsemő még nem uralja a testét, kiszolgáltatott, kezdetben magatehetetlen. Arra vágyik, hogy kompetensnek érezhesse magát. Ezt akkor érzi, amikor hatással van a környezetére, amikor elég ügyes ahhoz, hogy valamit maga megtegyen. Lelkesíti, ha valamit meglök és koppanással leesik, megráz és csörög, jól illeszti a formabedobóba stb. Ezért az a jó játék, amely sikerélményt hoz, amelyben azt érezheti, hogy ő hozott létre valami változást a világban. Ezen az élmények által nem csak a fizikai világ törvényszerűségeiről, hanem egyúttal saját testéről és képességeiről is tanul, önmegismerést is hoznak neki.

A csecsemőkor a világ felfedezésének korszaka. Ehhez érzékszerveit használja: ízlel, tapint, hall, lát, szagol. Kísérletezik, kutat, hipotéziseket alkot és következtetéseket von le a világ működéséről és önmagáról is. A játék maga a világ megismerése: csecsemőkorban a mozgás és érzékelés. Ebből következik, hogy azok a jó játékok, amelyekkel a csecsemő érzékeléses tapasztalatait gazdagíthatja, mozgásformákat gyakorolhat.

Fontos szempont továbbá babánk életkora. Kiscsecsemő korban inkább az érzékelés lényeges, ezért a vizuális és hanghatású játékok illeszkednek. Legyen a játékszernek jól látható színe, hallható hangja. Nagyobb csecsemőkorban az a jó játék, amit a baba manipulálni tud, tehát elfér a kezében, elbírja, jó érzés megfogni, szájába venni. Amit tud rázni, eldobhatja, nyalogathatja. Különböző textúrák jellemzik. Szintén nagycsecsemő korban jelennek meg az egyéni preferenciák, egyéni ízlés, érdeklődés –vegyük ezt is figyelembe.

A játékszer megfelelő mértékű kihívást jelentsen. A megoldhatatlan játék frusztráló, a már meghaladott fejlődési szinten lévő játékszer unalmas. Figyeljük meg babánkat, hogy éppen milyen fejlődési szakaszban van, mit tud, és milyen képesség elérése előtt áll!

Szempont lehet az is, hogy lehet-e a játékszerrel közösen játszani. Amíg pl. egy rágóka kevésbé, addig a zeneszerszámok, könyv, kirakós, építőkocka, ​Montessori torony kitűnő​en játszható közösen.

Végezetül szempont lehet a könnyű tisztíthatóság is, azok az anyagok, felületek, amik nehezen, vagy egyáltalán nem tisztíthatóak, nem alkalmasak csecsemő játéknak.

Nyitókép: A Fisher-Price Wood fából készült játékai a budapesti bemutatón (Fotókredit: Mattel)

MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek