Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

A vár történetéről nyílt tárlat Egerben az Egri vár napján

Dobó István és várvédői győzelmét ünnepelték az egriek.

Az 1552 őszén aratott diadalra emlékeztek október 17-én Egerben. Az egri vár védői 472 éve a világ legerősebb hadseregével álltak szemben, és a durva túlerő ellenére is visszavonulásra kényszerítették a törököket.

Gárdonyi Géza az Egri csillagok című regényében örökítette meg a történelmi eseményt, a helyi vármúzeum pedig 20 éve ünnepli a Dobó István vezette várvédők október 17-i győzelmét.

Új tárlat nyílt az Egri vár napján

Az Árpád-kor óta használt Egri vár Magyarország egyik legfontosabb nemzeti és kulturális emlékhelye, mely építészeti jelentősége mellett történelmünk egyik legnagyobb hőstettének színhelye – fogalmazott Ringert Csaba, múzeumigazgató a kiállítás megnyitóján.

Kiemelte: a Dobó István Vármúzeum évtizedek óta arra törekszik, hogy az 1552-es diadal történetét minél élményszerűbb, közérthetőbb módon adják át a látogatóknak. Ennek fontos állomása a kormány és a Magyar Géniusz Program támogatásával megvalósult, a vár történetét bemutató új állandó tárlat.

Nyitókép: Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára az Egri vár története című kiállítás bejárásán, az Egri vár napja alkalmából tartott ünnepi megemlékezésen az egri várban 2024. október 17-én. MTI/Komka Péter

MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek