Most kacsasültet készítek egy igen különleges pürével. A spenót kapcsán megoszlanak a vélemények – hiszen vannak, akik nem szeretik –, ebben a formában viszont rendkívül ízletes köretet lehet kreálni belőle. Karácsonyra és más ünnepi alkalmakra is tudom ajánlani.
SÜLT PECSENYEKACSA SPENÓTOS-FOKHAGYMÁS KRUMPLIPÜRÉVEL
A gyönyörű kacsát belül jó alaposan besóztam, meghintettem gazdagon majoránnával, fekete borssal. Kívülről a mellét szépen beirdaltam, besóztam. Mivel a zsigereit is mellékelték, a nyakát, zúzáját, szívét is az edény aljára dobtam, a májat viszont csak a sütés vége előtt negyedórával tettem hozzá.
Légkeveréses sütőben először 150 fokon, majd másfél óra múlva 180 fokon pirosra, ropogósra sütöttem.
Mialatt a kacsa sült, egy kilónyi krumplit meghámoztam, kockára vágtam, majd sós vízben feltettem főni.
Egy zacskó mirelit spenót felét lecsöpögtettem. 4 gerezd zúzott fokhagymát kevés olívaolajon megfuttattam, aztán jött rá a spenót, kevés só, bors, majd jól átkevertem, ezt követően félretettem.
A megfőtt krumpliról a főzőlevet leöntöttem és még melegen összetörtem. Hozzáadtam 5dkg vajat, majd fél liternyi langyos tejjel krémesre kevertem. Végezetül hozzákevertem a fokhagymás spenótot, és már tálaltam is.
Drága Barátaim, próbáljátok ki ezt a változatot is, nagyon finom. Kívánom, hogy legyen olyan boldog az új évetek, mint még soha!
Jó étvágyat!
Csabi chef