Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi Kőszeg, illetve Kőszegi név alatt termelt borok felvételét az uniós oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) nyilvántartásába – közölte az uniós bizottság pénteken.
A brüsszeli közlemény emlékeztetett: a Kőszeg, illetve Kőszegi név alatt termelt borok jellemzőit az Alpok közelsége, a térség kőzetképződményei, valamint a hűvös, de kiegyensúlyozott, a nappali és éjszakai hőmérséklet között markáns különbségeket mutató éghajlat határozzák meg.
Ezek a feltételek a késői szüretelési időszakkal és a hagyományos bortermelési szakismerettel együtt könnyed, gyümölcsös, üdén savas borokat, valamint olyan elegáns fehér- és vörösborokat eredményeznek, amelyek hosszú ízűek és hosszan érlelhetőek. Ezek a borok sós ásványosságukról ismertek, amely az alapkőzetből ered, és szerkezetük a természetes savasságon alapul. A termelők a borkészítési eljárások során a visszafogott hordós érlelés és a tartályos érlelés ötvözésével törekszenek a frissesség megőrzésére és arra, hogy a tanninok ne legyenek túl hangsúlyosak a termékben – írták.
A kőszegi termőterület Magyarország egyik legrégebbi borvidéke, amely hosszú múltra visszatekintő kulturális és gazdasági hagyományokkal bír. A Kőszeg, illetve Kőszegi név alatt termelt borok egyedi jellegéhez hozzájárul a szőlőfajták választéka, a nemzedékről nemzedékre öröklődő szakértelem, valamint a hagyományos és modern borkészítési technikák ötvözése
– emlékezettek.
Az új megjelölés a mezőgazdasági földrajzi árujelzők uniós adatbázisában és nyilvántartásában (eAmbrosia) szereplő több mint 3669 oltalom alatt álló elnevezés számát gyarapítja.
Borítókép: Borok a Magyar Bormarketing Ügynökség új imázsfilmjének bemutatóján Budapesten az A38 hajón 2025. június 11-én. MTI/Balogh Zoltán