Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Koszorúzással emlékeztek az aradi vértanúkra

Batthyány Lajos emléktáblájánál tartott koszorúzással emlékeztek Miskolcon az aradi vértanúk kivégzésének 166.évfordulójára.

Batthyány Lajos emléktáblájánál tartott koszorúzással emlékeztek Miskolcon az aradi vértanúk kivégzésének 166.évfordulójára.

Az aradi vértanúkat – Lázár Vilmos, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Schweidel József, Poeltenberg Ernő, Török Ignác, Láhner György, Knezich Károly, Nagysándor József, gróf Leiningen Károly, Aulich Lajos, Damjanich János és gróf Vécsey Károly – az 1848–49-es szabadságharc bukását követően végezték ki október 6-án.

Somorjai Lehel levéltár igazgató ünnepi beszédében kiemelte: ez a nap nemzeti gyásznap, de a magyarság tragikus történelmi sorsfordulói mindig valaminek a kezdetét jelezték. A szabadságharc hőseinek halála egy új Európa születését jelentette, ahol a népek önrendelkezési jogának eszménye végképp teret hódított.

Az ünnepi beszéd után Miskolc város nevében Kriza Ákos polgármester és az alpolgármesterek megkoszorúzták az emléktáblát, ezt követően a pártok, intézmények, egyesületek képviselői illetve magánszemélyek helyezték el az emlékezés virágait.

(A nyitókép illusztráció: Petőfi Sándor szobra Miskolcon – Vona Ildikó fotója)

MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek