Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Janovics Jenőről készült előadás a kolozsvári magyar színházban

A premiert szeptember 25-én tartották a stúdióteremben.

Ifj. Vidnyánszky Attila rendezében láthatta a közönség a Janovics című, Vecsei H. Miklós és Németh Nikolett szövege, valamint az alkotócsapat improvizációi alapján készült előadást. A darab a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagy sikerű Ifjú barbárok című produkciójának folytatása.

Janovics Jenő (1872-1945) egykori kolozsvári színházigazgató, rendező, színész, a magyar filmgyártás úttörőjének életéből inspirálódott előadás középpontjában a színidirektor belső vívódásai állnak. Janovics szenvedélyesen hitt a színház szükségességében, és létfenntartó intézményként tekintett rá a háborús időkben.

Janovics Jenő találkozása Ady Endrével

A cselekményszálat a színidirektor naplója vezeti, és fontos szerepet kapnak a más személyiségekkel történő találkozásai. Az alkotók egy fiktív találkozást is beleszőttek: Janovics nagy rajongója volt Ady Endrének, és amikor a költő Kolozsváron járt gyógykezelésen, közbenjárt az érdekében, de a valóságban nem találkoztak.

Az előadás felteszi a kérdést: mi a színház és miért fontos? Janovics Jenőt szerepében Bács Miklós látható, a díszletet Csíki Csaba, a jelmezeket Cs. Kiss Zsuzsanna tervezte. A produkció koreográfusa Berecz István, zenéjét Mester Dávid komponálta.

Nyitókép: Jelenet a Janovics című darabból (Fotó/forrás: Facebook/ Kolozsvári Állami Magyar Színház)

További cikkek